Няма какво да се лъжем - дори да сте на диета, най-вероятно ще ви изкуши парченце сочна и добре надута баничка . Любимата закуска на българина съществува в поне 100 варианта, кой от кой по-вкусни и сложни.
Баница за няма и 5 лв от 3 съставки
Продукти:
1/2 кг кори за баница
6 яйца
1 литър кисело мляко
1 с.л.сол
малко олио за намазване на тавата
За тава с диаметър около 30 cm.
Приготвяне:
Разбийте яйцата с миксер, за да се получи гъст крем.
Добавете киселото мляко (оставете 3 - 4 лъжици за намазване). Смесете яйцата и киселото мляко.
Намажете тавата с масло.
Поставете лист от корите в тавата. Поставете още един отгоре, но напреки, така че да се образува борд по стените на тавата.
Вземете половината от останалите кори, нарежете ги, натопете ги в сместа и ги сложете в тавата. Не ги поставяйте плътно една върху друга, а рехаво, така че да се разпределят равномерно.
След като направите един ред, вземете една от останалите кори и я разделете на 3 части (не се старайте да са равни). Леко ги намачкайте, след което ги подредете тук и там върху изсипаните напоени кори.
Продължете да се потапяте и да редите останалите кори върху сухите в тавата. Оставете да престои малко, за да попият сухите кори малко от плънката.
Оставете една кора за отгоре.
Ако остане от плънката, излейте я върху баницата.
Увийте свободните краища на най-долните кори върху съдържанието на тавата, след което покрийте плътно с последната кора. Откоре напоете със заделеното кисело мляко.
Печете на 200 ° С в продължение на поне половин час. Когато баницата се зачерви и се надигне хубаво, покрийте с фолио отгоре, след което я запечете за още 10 минути.