Не мислете, че мога да готвя и обичам пилешко, особено бутчета и бедра. Следващата рецепта обаче просто ме взриви! Тя окончателно реши дилемата ми: как да постигна перфектната кора и все пак да запазя месото сочно . Чували ли сте някога за карамелизирано пиле ?
В Азия подобни рецепти са много популярни, но тук, за съжаление, не много. Птиците се съчетават добре със сладостта и такъв сос определено няма да я развали. Затова се пригответе да бъдете изумени: този път се нуждаете от захар, за да направите идеалното пиле !
Съставки
Пилешко бутчета 4
Чесън 3 скилидки
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Захар 100 g
Вода 65 мл
Подготовка
Подправете бутчетата със сол и черен пипер от всички страни и поръсете вътрешността на всяко с резенчета чесън. Ще бъде по-добре, ако подправките влязат вътре. Оставете месото настрана.
Изсипете захар в тенджера и добавете 1 с.л. вода (или лимонов сок). Загрейте, докато се разтопи и не издуе мехурчета.
Намалете огъня, добавете останалата вода, за да получите тази златиста смес.
Изсипете сиропа върху пилето и поставете върху облицован с фолио лист за печене във фурната. Печете 20 минути на 180 градуса
След това доставете, залейте с останалата част от сиропа и печете още 20 минути. Готово!
Можете, разбира се, да замените захарта с мед. Но консистенцията ще бъде малко по-различна. Вкусът на чесън и златиста кора са отличителните белези на това пилешко ястие . Най-добре е да го приготвите веднъж и да сервирате направо от фурната. Успешни гарнитури са: картофи, ориз, печени зеленчуци и кус-кус. Желаем ви приятен апетит!