1 кг тиква
180гр захар
40гр брашно
5 яйца
2 ванилии
1 л прясно мляко
150гр орехови ядки
2 гр канела
В тава се карамелизира 30гр захар,с която се обливат дъното и стените й. Парчетата тиква се овалват в брашно и нареждат върху карамелизираната захар.
парче тиква в зависимост от порциите
200 -300 гр. ситно накълцано месо
2 глави лук,сварен нахуд по желание
кис.мляко+1 л.тахан+2 жълтъка
Нарязвате тиквата като картофи за пържене и леко я запържвате,когато е почти готова я вадите от тигана или фритюрника
в тенджера задушавате месото, лука и парчетата тиква и след като се задушат добавяте малко вода да врят 10 мин. след това към тях добавяте киело мляко+2 жълтъка ,тахана и нахуда, бърка се докато заври.
Обелена, изчистена и нарязана на малки парченца сурова тиква се слага в тава и се залива със смес от прясно мляко, захар и яйца (може да се добавят и ванилии). Пече се на фурна почти до извиране (поемане) на яйчно-млечната смес. Накрая интересното е, че се залива със запръжка от разтопено масло (олио) и червен НЕлют пипер.