В началото на сезона активно купувам тиквички, на изгодна цена са, а пък какви вкусотии можеш да си направиш с тях не е истина . Аз готвя прости ястия от тиквички всеки ден, за щастие, се запасих с рецепти, които определено си заслужават вниманието ви.. Избор от любимите ми трябва да ви изненада, защото не са типични, а доста модерни и вкусни, дори децата ги обожават..
За да не притеснявам близките си с пържени тиквички с чесън и гювечета, взех под внимание рецептите на кулинарните блогъри. Прости ястия от тиквички, приготвени според техните предписания, бяха оценени както от възрастни, така и от деца. Особено много наслада предизвикаха топките от тиквички при панирането им
Омлет
Съставки
0,5 кг тиквички
100 г пшенично брашно
0,5 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. сух босилек
0,5 ч.л. кориандър
1 ч.л. сол
1 яйце
4 скилидки чесън
50 г кашкавал
50 г шунка
Масло на вкус
Подготовка
Настържете тиквичките на едро ренде. Изцедете сокът с тензух. Към пулпата добавете брашно, сол, сухи подправки и яйце. Изпратете им чесън, прекаран през преса.Разбъркайте съставките. Засега оставете готовото тесто настрана. Настържете кашкавала и шунката за плънката. Разтопете кубчето масло в тиган.
Поставете 2 лъжички тесто за тиквички върху разтопеното горещо масло. Загладете го по повърхността и гответе, докато палачинката се втвърди.След това сложете шунката и кашкавала върху едната половина на палачинката. Покрийте пълнежа с другата половина от тортилата от тиквички. Гответе ястието още минута. Сервирайте горещо.
пица от тиквички
Съставки
0,5 кг тиквички
3 яйца
100 г пшенично брашно
1 ч.л. сух чесън
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. млян черен пипер
3 с.л. кетчуп
0,5 ч.л. провансалски билки
150 г шунка
1 домат
100 г кашкавал
Копър на вкус
Магданоз на вкус
Подготовка
Настържете тиквичките на едро ренде, използвайте сито, за да изцедите пулпата от сока. Добавете яйца, сол със сушен чесън, накълцани билки и брашно към тиквичките в купа. Разбъркайте.Изсипете готовото тесто в съд за печене, предварително намазан с масло.
Изравнете масата. Печете пицата във фурна, загрята до 180 градуса за 30 минути.
Готовият деликатес намажете с кетчуп, поръсете с провансалски билки. Поставете филийките шунка в един слой върху соса. Върху тях има тънки резенчета домат. Поръсете с настърган кашкавал.Гответе пицата на същата температура за още 10 минути. Украсете готовото ястие с листа от пресен босилек. Сервирайте пицата на масата, докато е още гореща.
Топки от тиквички с моцарела
Съставки
0,5 кг тиквички
2 с.л. галета
0,5 ч.л. млян черен пипер
2 ч.ч. сол
1 ч.л. риган
0,5 кг телешка кайма
100 г лук
4 зъб. чесън
100 г корнфлейкс
3 ч.ч. сух магданоз
3 ч.ч. Чили
100 г моцарела
Подготовка
Настържете тиквичките на едро ренде, изцедете сокът по всеки удобен за вас начин. Към пулпата добавете грис, сол и черен пипер, риган и пюре от лук.
Изпратете каймата и чесън там. Смесете съставките на ръка. Накълцайте неподсладените корнфлейкс, смесете ги със сух магданоз и чили.Поставете малко количество смес в дланта на ръката си. Оформете тортила и поставете парче моцарела в центъра. Навийте сиренето в топката.
Оваляйте топката в люспите. Така оформете останалите топки. Поставете заготовките върху лист за печене, застлан с пергамент.
Обикновено сервирам тези топки от тиквички със заквасена сметана или кисело мляко и чеснов сос или охладен домашен кетчуп . Сиренето се разтяга апетитно, а зърнената коричка е хрупкава. Не предястие, а райска наслада. Кажете ни, какви прости ястия от тиквички готвите? Споделете любимите си рецепти с нас!