Здравните експерти разкриват навиците за готвене, които могат да доведат до рискове за здравето, от готвене с грешни мазнини до използване на всичко с ниско съдържание на мазнини.
Готвене с грешни мазнини
Гответе със зехтин - но само за определени храни. Маслото се завръща - но дали маслото е по-добро? И вече има кокосово масло - което идва с няколко причини, поради които не трябва да прекалявате, когато става въпрос за готвене.
Пържене на вашата храна
Може да е вкусно направо вкусно, но честото консумиране на пържени храни може да бъде смъртоносно. Пърженето превръща иначе здравословните храни, като зеленчуци и постно месо, в нездравословни, натоварени с мазнини лакомства. Освен това консумацията на пържени храни е свързана с безброй здравословни проблеми, като сърдечни заболявания и диабет.
Изплакване на месо в мивката
Много домакини изплакват сурово месо, особено птици, след като го извадят от опаковката. Техните разсъждения са, че това отмива вредните бактерии, които могат да бъдат върху месото. Но, както обясни Службата за безопасност и инспекция на храните , тази практика е ненужна и опасна. Ако месото е всъщност, замърсено с микроби като Е. coli, изплаквайки го под кухненския кран, просто разпространявате тази бактерия в мивката ви (и в плотовете, подовете и стените ви, ако водата пръска). Това увеличава вероятността от кръстосано замърсяване и означава, че ще трябва да дезинфекцирате старателно мивката и околността. Изплакването на замърсено месо също не го прави безопасно; всички налични патогени ще бъдат открити в месото, а не само на повърхността. Все пак ще трябва да приготвите месото до подходящата температура, за да убиете всички вредни бактерии.