3 домата, 2 чаши брашно и ги пека три пъти седмично - у дома ги обожаваме!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
3 домата, 2 чаши брашно и ги пека три пъти седмично - у дома ги обожаваме!
3 домата, 2 чаши брашно и ги пека три пъти седмично - у дома ги обожаваме!
127859
3 домата, 2 чаши брашно и ги пека три пъти седмично - у дома ги обожаваме!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Не само филия купен хляб може да служи като вкусно допълнение към чиния с горещо основно ястие. Домашните доматени питки могат да превърнат обяда в истински празник. Това е необичайно вкусна алтернатива на купения от магазина хляб.

Струва си да се отбележи, че за такива ароматни печива се нуждаете от минимален набор от продукти. Имате ли 3 домата и 2 чаши пшенично брашно? Можете да започнете да готвите у дома идеалната добавка към супа или яхния, която няма да намерите в магазина.

доматени хлебчета

Домашни доматени хлебчета

Продукти:

  • 3 домата
  • 2 чаши пшенично брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л.
слънчогледово олио

Приготвяне:

Измийте добре доматите. Нарежете ги на произволни парчета. Пасирайте доматите до гладкост.

Пресейте пшеничното брашно в дълбока купа. Посолете го. Добавете доматеното пюре. Замесете хомогенно тесто.

Разделете тестото на 6 равни части. Оформете от тях топчета. Намажете парчетата тесто със слънчогледово олио. Покрийте ги с кърпа. Оставете за половин час на стайна температура. 

топки доматено тесто

Разточете всяка топка на тънък пласт. Намажете го със слънчогледово олио. Направете разрез върху него от ръба до средата. Навийте питката на спирала. Прищипете краищата.

Завъртете спиралата от тестото върху дъска с острата страна нагоре. Притиснете я с ръка. Омесете отново тестото и го разточете на малка питка.

Загрейте тиган със слънчогледово олио. Запържете питките на умерен огън до златисто кафяво от двете страни. 

доматена питка

Не изваждайте доматеното тесто преждевременно от тигана. Веднага щом видите, че по питките са се появили кафяви петна, можете да ги прехвърлите в чиния, тъй като това е индикатор за готовност.

Поднесете питките с класически салса сос. За да го приготвите, вземете 4 средно големи домата. Изплакнете ги добре и след това ги подсушете с хартиени кърпи. Нарежете на ситно четвърт глава лук и 1 люта чушка. Измийте 0,5 китка пресен кориандър. Накълцайте го на ситно. Комбинирайте всички нарязани съставки. Налейте сока от 1 лайм. Посолява се на вкус. Разбъркваме всичко добре. Вкусната салса може да сервирате с топлите тортили. Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft