Те трябва да бъдат добавени към диетата възможно най-скоро.
Може би вече сте чували, че диетата на растителна основа е свързана с по-нисък LDL холестерол (известен още като "лош" холестерол), по-ниско кръвно налягане и по-малко случаи на сърдечни заболявания.
Изследователите на храненето събират непрекъснато нарастващи доказателства, че яденето на плодове и зеленчуци е чудесен начин да инвестирате в дълголетието си.
А според нов мета-анализ, яденето на три специфични растителни храни и по-малко червено месо може да удължи живота ви с 10 години .
Учени от Норвегия използваха данните, за да оценят влиянието на различните промени в диетата върху продължителността на живота. Нашата храна е от основно значение за здравето и в световен мащаб рисковите фактори на диетата се оценяват като причина за 11 милиона смъртни случая всяка година.
Както се оказа, тези, които ядат по-малко червено месо, живеят по-дълго. Изследователите са документирали това. Те стигнали това заключение, сравнявайки здравните данни на хората, които ядат „типична западна диета“, която включва храни като сладки напитки и червено месо, и хората, които ядат „оптимизирана диета“, която включва много зеленчуци.
Но освен това, трябва да добавите още 3 продукта, за да увеличите шанса да живеете по-дълго.
Те са основно от растителен произход и включват нахут и леща. Тези храни съдържат фибри и протеини, комбинация, която ви помага да се чувствате сити за по-дълго.
Ядките пък съдържат протеини, фибри и здравословни мазнини. Един от най-достъпните начини за консумация на ядки е да консумирате ядково масло, особено фъстъчено масло.
Към тях спадат и храни като овесени ядки, амарант и просо. Те са невероятен източник на протеини и също така съдържат фибри. А някои пълнозърнести храни, като просото, съдържат желязо, което е особено важно за тези, които ядат растителна храна.
Често ли ядете тези храни?