Най-светлите празници наближават и трескавата подготовка за Коледната трапеза идва на дневен ред. Предлагаме ви 3 лесни и вкусни рецепти, с които ще изненадате приятно близките си!
Коледни Картофени Палачинки - това лесно предястие ще разпали апетита на гостите и близките ви.
Нужни продукти
За палачинките:
- 4 големи картофа
- 1 глава лук
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 супени лъжици брашно
- Черен пипер на вкус
За соса:
- Кофичка кисело мляко
- Връзка копър
- Скилидка чесън
- 1 чаена лъжичка сол
- 50 гр Настъргани орехи
Начин на приготвяне
Палачинките:
Настържете картофите в голяма купа, към тях прибавете нарязания на лентички лук, брашното и разбъркайте.
Соса: В купа смесете киселото мляко, нарязания на ситно чесън, солта, копъра и настърганите орехи и разбъркайте.
Пълнена кокошка с картофи и медена коричка - перфектното ястие за Коледната вечер.
Нужни продукти
- Средно голяма кокошка (изчистена)
- 2 супени лъжици олио
- ½ чаена лъжичка канела
- ½ чаена лъжичка черен пипер
- Сол на вкус
- 1 лимон
- 10 - 14 пресни картофа
- 4 супени лъжици мед
- 1 супена лъжица горчица
- Маргарин
- 1 пилешки бульон
Начин на приготвяне
Кокошката се намазва обилно с маргарин отвън и отвътре. В купа разбъркайте сухите подправки и поръсете кокошката. Разтворете бульона и го сипете в керамична тава Алегра. Напълнете кокошката с нарязания лимон и нарязаните на половинки картофи. След това сложете кокошката в загрята на 200 градуса фурна. Оставете да се пече 35 минути. В купа смесете меда и горчицата. След това извадете кокошката от фурната и я намажете обилно с получената смес. Печете още около 40 минути до получаване на златиста коричка.
Брауни с шоколадова заливка - насладете се на празника с този лесен и вкусен десерт
Нужни продукти
- 1 чаена чаша бяла или кафява захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт или 2 ванилии
- 2 яйца
- ½ чаена чаша масло
- ⅓ чаена чаша какао
- ¼ чаена лъжичка бакпулвер
- ½ чаена чаша бяло брашно
- Щипка сол
За шоколадовата заливка:
- 3 супени лъжици какао
- 1 чаена чаша пудра захар
- 3 супени лъжици разтопено масло
- 2 ванилии
- 1 супена лъжица мед
Начин на приготвяне
Брауни
Загрейте фурната на 180 градуса. Набрашнете тава Алегра. В тигана Алегра разтопете маслото, прибавете брашно и го свалете от котлона. В тигана прибавете захарта, яйцата и ванилията и разбъркайте. В голяма купа смесете сухите съставки на браунито, добавете ги към течните, разбъркайте добре и ги сипете в тавата. Печете в предварително загрятата фурна за около 35-40 минути.
Шоколадова заливка
Смесете всички съставки в тиган на средна температура и разбъркайте, докато сосът се сгъсти. След това го изсипете равномерно върху готовия сладкиш и оставете в хладилник за около 3-4 часа да стегне. Сладкиша може да поръсите с настъргани ядки или цветни захарни пръчици.
Делимано България ви пожелава весели празници, изпълнени с приятни емоции!