Малко по малко джинджифилът заема своето място в съвременната фитотерапия, предимно като билка за лечение на стомаха, тъй като е отличен при гадене и възпалителни състояния на храносмилателната система (заедно с куркумата, която произлиза от същото семейство, Zingiberaceae) .
Традиционно аюрведичната билкова медицина използва джинджифил срещу възпалителни ставни състояния, артрит, храносмилателни разстройства и запек, лошо кръвообращение, мигрена, менструални спазми и сърдечни заболявания.
Според Аюрведа това е зимна билка, която загрява, укрепва имунитета, действа антивирусно, противовъзпалително и повишава енергията на цялото тяло. Споменава се и като афродизиак, заради всички тези свойства.
Джинджифилът е богат на етерични масла, които му придават онзи фин пикантен, лимонов аромат, а активната му съставка е 6-гингерол.
Може да се използва като подправка, добавка към ястия (опитайте да настържете малко парче джинджифил в пилешка супа, докато се готви), става хубав чай, отлична добавка към натуралната козметика като мощен антиоксидант.
Ананасът е богат на витамин С и манган (необходими за синтеза на колаген), а тайната му съставка е бромелаин, протеолитичен ензим, който помага за разграждането на протеините и има противовъзпалителен ефект. Именно заради този ензим ананасът стана толкова популярен, особено като „плодът, който ни прави слаби“.
Пресният сок от ананас се използва като марината за твърдо и жилаво месо, със същата логика, т.е. за по-бързо разграждане на протеините.
Именно джинджифил и ананас са в основата на тази мощна детокс-напитка , която е идеална за пречистване на тялото след празничните дни - от даденото количество продукти се получават около 3 литра пресен детокс-сок, с който лесно ще си върнете формата:
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1 голямо парче корен от джинджифил около 200гр
1 ананас
3-4 портокала
1 лимон
3-4 лъжици мед
3 литра вода
ПРОЦЕДУРА:
Измийте добре джинджифила и го нарежете на парченца. Сложете го в блендер и го залейте с половин литър вода и го пасирайте до пълното му смилане. Прецедете го през цедка. Повторете процедурата още два пъти с остатъка от джинджифила, останал от изцеждането.
Обелете добре ананаса, отстранете сърцевината, нарежете го на кубчета и го сложете в блендер с останалата вода и меда. Разбъркайте и добавете сока от джинджифил.
Можете да прецедите и тази смес, ако искате, но не е нужно. Към този сок добавете още изцеден портокалов и лимонов сок. Евентуално можете да коригирате вкуса като добавите още малко мед. Сокът се съхранява в хладилник, като се пие на гладно, оставен малко на стайна температура, а не директно студен от хладилника!