Поничките са любимо лакомство на малки и големи. Мекичкото тесто, пълно с вкусен крем или течен шоколад така приятно се разлива по небцето, че няма чревоугодник, който да остане равнодушен.
Варено тесто за понички и донъти
Продукти:
3 с.л. брашно
3 с.л. растително масло
1 супена лъжица захар
1 ч.л. сол
3 жълтъка
20 грама прясна мая (или 1,5 чаени лъжички суха мая)
4 - 5 чаши брашно
Приготвяне:
Смесете съставките в голяма купа.
Просто разбъркайте всичко и залейте с чаша вряща вода.
Разбъркайте всичко в блендер (може и с миксер).
Охладете тестото, докато стане приятно топло.
Добавете 1 чаша топла вода към топлата маса.
След това прибавете 3 жълтъка, 20 грама прясна мая (или 1,5 чаени лъжички суха мая), 4 - 5 чаши брашно.
Замесете тестото, така че да не лепне по ръцете ви.
Оставете тестото настрана да престои на топло място от 30 минути до 1 час.
Оформете от него понички с форма по желание - може да ги изрежете с кръгла формичка.
Поставете във всяка пълнеж на вкус.
Добър апетит!