Днес дори тези от нас, които никога не са пили добавки, се оглеждат в аптеката за някой широко рекламиран имуностимулант или най-новата комбинация витамини. Факт е, че имунната система е най-надеждната ни защита от вируси и бактерии, включително и новия коронавирус.
И докато повечето вече имаме навика да мием старателно ръцете си и да дезинфектираме повърхностите, които докосваме, то малцина са тези, които обръщат внимание и на храната, която приемат.
Вместо да се тъпчем с ненужни лекарства, за да засилим имунитета си, е добре да се поучим от опита на предците си. Нашите баби и дядовци са консумирали определени храни, за да преборят болестите.
Днес ще ви разкажем малко повече за продуктите, с които дедите ни са укрепвали имунитета си и са се защитавали от различни заболявания. Ето 3 мощни вирусоубиеца от бабино време :
Мед
От древни времена медът се използва като лечебно средство, тъй като е не само вкусен, но и много здравословен. Това е натурален продукт, който съдържа глюкоза, фруктоза, захароза, ензими, витамини и минерали.
Благодарение на това влияе положително на целия организъм и прави имунната система по-устойчива на различни заболявания и вируси.
Той помага в борбата с микробите, възпаленията и вирусите. И е отлично средство за лечение на бронхит, кашлица, ангина и респираторни заболявания.
Медът дори се използва за лечение на рани, увреждания на кожата и други възпалителни процеси, тъй като има антибактериални свойства.
Не забравяйте да го добавите към дневното си меню. Медът може отлично да замени витаминно-минералните комплекси, които се продават в аптеките.
Чесън
С полезните свойства на чесъна са запознати дори и децата. Той е в състояние да убие всички микроби и бактерии. Укрепва защитните сили на организма, повишава имунитета и облекчава хроничните заболявания.
Важно правило при използването му е да не се яде на празен стомах. Добавяйте го в супи, салати, за обяд или вечеря.
Къде се крие тайната на този полезен продукт? Попадайки в кръвта, той се окислява и в нея вече не могат да съществуват бактерии и микроби.
Този ефект се получава заради селена, който се съдържа в чесъна. Той е антиоксидант, който ни предпазва от вредното въздействие на околната среда, вирусите и болестите.
Ако имате остър гастрит, ниско кръвно или чернодробни заболявания, трябва да ядете чесън много внимателно.
А от "За Жената" вече ви казахме и точно как трябва да го консумирате, за да засилите полезните му свойства и да извлечете максимума от него.
Ряпа
Ряпата има няколко разновидности, но всяка една от тях е уникално полезна. Тя съдържа етерични масла, киселини и аминокиселини, фибри, витамини, натрий, фосфор, желязо, йод. И е в състояние да защити организма от възпаления и бактерии.
Освен това отлично попълва запасите от витамини, които не достигат на организма.
Ряпата насища мозъка с кислород, помага да се възстанови по-бързо, предотвратява заболявания и настинки и засилва защитните функции на организма.
И накрая един съвет: преди да започнете диета или лечение, е по-добре първо да се консултирате със специалисти!