Това е един ит бичовете на 21 век и доста хора страдат от тази коварна болест.
Захарният диабет е доста често срещано заболяване. Това е ендокринно-метаболитно заболяване, характеризиращо се с недостиг на инсулин и повишаване на нивата на кръвната глюкоза .
Често причината за появата на диабет става нездравословна диета. Разбира се, когато болестта придобива хронична форма, е невъзможно да се отървем от нея, като променим самото хранене , но е възможно да отслабим последиците й с перспективата за пълно възстановяване в бъдеще.
Как да намалите кръвната захар
Елена Малишева препоръчва на всички диабетици да добавят следните три продукта към диетата си. Според медицинските изследвания те намаляват не само нивото на захарта, но и нивото на холестерола в кръвта
канела
На пръв поглед това е известна подправка. Но всъщност, нейната функция не се ограничава само до това, че ястията имат специален вкус и мирис с нея. Канелата съдържа цинамил ацетат, проантоцианидин, кафяв алдехид и кафяв алкохол (канелемен дехидрат).
Всички тези компоненти имат положителен ефект върху функционирането на човешкото тяло: намаляват инсулиновата чувствителност, нормализират нивата на холестерола, помагат да се отървем от кръвните съсиреци в кръвоносните съдове, нормализират нивата на кръвната захар при диабет . Редовната консумация на канела намалява вероятността от развитие на инфаркт, атеросклероза, инсулт.
По-добре е да купите канела на пръчки и да я раздробите на прах. Можете да започнете с една чаена лъжичка на ден. Добавете към кисело мляко, зърнени храни и дори салатите.
боровинка
Усложненията на захарен диабет често се обясняват с развитието на оксидативен стрес . Тялото натрупва свободни радикали, които разрушават съдовата стена, което нарушава кръвоснабдяването на органите и тъканите.
Боровинките се смятат за мощен антиоксидант. Те са богати на антоцианини и флавоноиди , които възстановяват чувствителността към инсулиновия рецептор.
Препоръчва се да започнете с 200 г боровинки на ден. Вземете отделено от другите храни.
оцет
Ябълковият или винен оцет е най-подходящ за лечение. Той има антиглицемични свойства: помага за разграждането на нишестето, което играе важна роля при регулирането на нивата на кръвната захар.
Ацетиловата киселина, която се съдържа в оцета, намалява активността на ензимите, участващи в храносмилането на въглехидратите. По този начин глюкозата, която се съдържа в комплексните въглехидрати, с по-ниска скорост навлиза в кръвта.
Препоръчително е да добавите една супена лъжица оцет към всяка салата. Вместо оцет за същата цел, можете да използвате и лимонов сок .
Продукти, които намаляват нивата на кръвната захар, трябва постепенно да се въвеждат в диетата при диабет, за да се подобрите състоянието му. Без промяна в хранителните навици, възстановяването ще бъде трудно постижимо.
Лечението на диабета трябва да бъде разгледано по изчерпателен начин. Лекарят трябва да участва в този процес, за да предпише не само менюто, но и лекарствата, които трябва да бъдат взети по време на заболяването.
Повишаването на кръвната захар до критична точка при пациенти с диабет може да доведе до необратими последици, затова е важно да се научим как да разпознаем признаците.