Джоланът е долната част на свинския бут. От него могат да се приготвят много ястия. Майка ми постоянно купува джолан за желиране . Но повече обичам да го пека. Във фурната цялата излишна мазнина се отстранява и месото става много крехко. Приятел на съпруга ми от Чехия ме научи как да готвя сочен свински джолан . Там се смята за традиционно ястие. Така че чехите знаят много за това и може да поучим от тях
Янг демонстрира уменията си, когато го посетихме.. Трябваше да взема няколко майсторски класа при него. Сега знам цели 3 рецепти за печени джолани . Искам да ги споделя с вас. Сигурен съм, че ще са полезни!
Как да приготвите сочен свински джолан във фурната
Печеното коляно от глиган (Pečené vepřové koleno) с право може да се нарече една от визитните картички на страната. Месото първо се сварява и след това се пече. Приготвя се джолана и се сервира със зеленчукова гарнитура. Чаша студена тъмна бира ще допълни обилното ястието.
Съставки
2 свински джоланчета
4 кисели ябълки
2 моркова
1 глава чесън
2 глави лук
3 дафинови листа
150 г корен от целина
0,5 люта чушка
3 супени лъжици пчелен мед
1 супена лъжица горчица
3 супени лъжици соев сос
1-1,5 литра жива бира
1-1,5 л вода
1-2 ч.ч кориандър
6-8 пъпки карамфил
сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
Подготовка
Обелете морковите, лука и чесъна и изчистете ябълките. Нарежете морковите по дължина на 4 части, а целината на едро, разделете ябълките на филийки, сложете всичко в голяма тенджера.
Набодете скилидките в лука и ги поставете в тенджерата. Добавете дафинов лист, кориандър и люти чушки. Оставете контейнера настрана.
Измийте добре джоланът, след което подсушете с хартиени кърпи. Разпределете чесъна върху месото. За да направите това, поставете острието на ножа в пулпата и поставете скилидките в дупката.Поставете свинското месо върху зеленчукова подложка и покрийте с равни пропорции бира и вода. Течността трябва да покрива напълно месото. Посолете и сложете на огън.
Оставете да къкри на силен огън, след това намалете на слаб огън, покрийте и гответе за около 2 часа.
Извадете джоланите от бульона и оставете да изстинат. Комбинирайте мед със соев сос и горчица. Намажете месото с получената глазура от всички страни.Поставете свинското месо върху решетка във фурната. На дъното можете да поставите тава за печене с нарязани картофи за страхотна гарнитура. Включете режима "грил" или "фентилатор" и изпечете месото до златисто кафяво на 190 градуса.
Празничен свински джолан
Особеността на тази рецепта е в красивото представяне на ястието . Благодарение на специалната глазура, месото веднага привлича окото. След като опитат хапка, гостите веднага ще посегнат към втората.
Съставки
3 кг свински джолан
1 супена лъжица Барбекю сос
1 супена лъжица кетчуп или доматен сос
1,5 супени лъжици пчелен мед
1 супена лъжица лимонов сок
2 дафинови листа
1 ч.л червен пипер
2-3 скилидки чесън
1 супена лъжица подправки за свинско месо
2 ч.л риган
0,5-1 ч.ч смлян червен пипер
сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
подправки на вкус
Подготовка
Вземете голям джолан, измийте и подсушете. Върху кожата направете напречни разрези на разстояние 1,5 см един от друг.Комбинирайте подправки за свинско месо, червен и черен пипер, сол и риган. Натрийте добре месото със сместа, покрийте с фолио и поставете в хладилник за поне 3 часа, а по-добре за една нощ.
За подправка, преди печене, може да настържете джолана с допълнителни подправки (например черен пипер с лимон, розмарин, сух чесън). Намажете тигана с растително масло и разпределете месото, добавете дафинов лист.
Покрийте джолана с фолио и изпратете във фурна, предварително загрята до 180 градуса за 2 часа. След това отстранете фолиото и върнете месото във фурната за още 1 час. По това време пригответе глазурата.
Комбинирайте барбекю сос, кетчуп, лимонов сок, мед, червен пипер и пресован чесън. 15 минути преди готвене, намажете свинското месо с глазурата и го оставете да покафенее. Проверете готовността с нож.
Джолан без кост
Можете да изпечете джолан без кост. От такова месо става чудесно студено предястие под формата на руло. Може да се сервира като филийки както на празнична трапеза, така и за чай.
Съставки
2,5 кг свински джолан
2-3 ч.ч сол
1 ч.л млян черен пипер
2-3 ч.ч суха аджика
1 глава чесън
Подготовка
Измийте и почистете. Отстранете внимателно костта. Направете малки разрези в пулпата, за да се маринова равномерно.Натрийте вътрешността на месото с подправки и ситно настърган чесън. Навийте на стегнато руло и плъзнете с канап, за да направите мрежа.Разкъсайте едната страна на плика за печене и увийте рулото в него, така че фолиото да приляга плътно около месото. Завържете краищата, след това поставете снопа във втора цяла торба, запечатайте и закрепете краищата с канап.
Направете две пробивания в пликчетата с нож и оставете да се мариноват за 2 часа в хладилник.Загрейте фурната на 180 градуса и печете джолана за 1,5 часа. След това намалете котлона на 150 градуса и гответе рулото още 1,5-2 часа. Извадете месото от плика, нарежете конците и сервирайте. Или го оставете под лек натиск за една нощ за студена закуска.
Дори и да сте купили чист джолан, съветвам ви да го накиснете във вода за 2-3 часа преди готвене. Това ще помогне за премахване на замърсяванията, които не се виждат за окото. Изберете меса с малко свинска мас. Не пестете подправки, те ще подчертаят месния аромат. И не забравяйте да споделите рецептите с приятелите си!