3 от най-добрите рецепти за баклава за Коледа и Нова година

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
3 от най-добрите рецепти за баклава за Коледа и Нова година
3 от най-добрите рецепти за баклава за Коледа и Нова година
137984
3 от най-добрите рецепти за баклава за Коледа и Нова година
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Коледа и Нова година чукат на вратата и трябва вече да се ориентираме към това, кои рецепти да ползваме. Изберете най-добрия вариант: 

 

Класическа баклава за Коледа

ПРОДУКТИ

  • 500г листа за баница
  • 500г захар
  • 700г вода
  • 300г смлени орехови ядки
  • 1 пакет канела
  • щипка индийско орехче
  • щипка сол
  • кората от един лимон
  • 200г краве масло

Приготвяне

В дълбока купа се смесват орехите, 100г захар, канелата, индийското орехче и настърганата кора лимон.

С разтопеното краве масло се намазва тавата, в която ще се пече баклавата. На всеки три листа се мазват с краве масло и се слага плънката. Последният пласт се намазва отново с краве масло, нарязва се на ромбове и се пече на 200 градуса, следи се да не загори. На котлона слагате 700мл и 400гр. захар да заврат, като се добавя и щипка сол. Трябва да ври около 15 – 20 минути, за да се сгъсти. Прибавяте и 1ч.л. лимонов сок. Като стане готов се заливат парчетата с него. Трябва да увиете баклавата с фолио за да се задуши добре и да попие сиропът. Слагате я на хладно ще е готова за консумация след 24 часа.

 

Баклава с готови кори и канела

  • кори - 1 кг (2 пакетчета) фини за баница
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • масло - 1/2 ч.ч. краве

ЗА ПЛЪНКАТА

  • орехи - 2 ч.ч. счукани
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • грис - 2 - 3 с.л. пшеничен

ЗА СИРОПА

  • захар - 1 килограм
  • вода - 1 литър
  • ванилия

ПРИГОТВЯНЕ

  • Корите се разделят на три пласта. След първият пласт се посипва половината от плънката, приготвена от едро смлените орехи, захарта, гриса и канелата.
  • Подреждат се вторият пласт кори и върху тях се посипва останалата плънка. Така подготвената баклава се нарязва на парчета според вкуса и уменията на домакинята.
  • Залива се с врящата мазнина. Пече се в умерена фурна, като степента на препичането на корите се определя по желание (по-препечени или по-бледи).
  • Изпечената баклава се оставя да престои едно денонощие. След което се залива с врял сироп, който е приготвен от водата, захарта, врели 5-6 минути и ванилията, прибавена точно преди заливането. Вече залятата баклава се покрива и остава да престои още едно денонощие, след което е готова. 

 

Баклава с точени кори

  • 1 кг брашно
  • щипка сол
  • разтопено масло

За плънката:

  • 1 кг почистени орехови ядки
  • 1-2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. смлян карамфил
  • За сиропа:
  • 1.5 кг захар
  • 1 ч.л. лимонена киселина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  • От пресятото брашно, 2 ч.ч. хладка вода и солта се замесва меко тесто. Оставя се да почине половин час, след което се накъсва на 40-50 топчета и се разточват много фини кори с големината на тавата, в която ще се пече баклавата. 
  • Ореховите ядки се нарязват на ситно и се смесват с канелата и карамфила. 
  • Корите се редят една върху друга в намазана с масло тава. Всяка кора се маже с разтопено масло, а през две кори се разстила част от плънката. Между последните три кори не се слага плънка. 
  • Наредената баклава се нарязва с остър нож на ромбове и се залива със сгорещено масло. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви добре, след което се оставя да изстине. 
  • От захарта и 1.5 л вода се сварява умерено гъст сироп. Преди да се свали от огъня, се прибавя лимонената киселина. 
  • Изстиналата баклава се залива с врящия сироп и се оставя да престои една нощ, за да се напои. Поднася се на следващия ден.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft