Ако вашето семейство харесва ястия от черен дроб, тази статия ще бъде полезна находка за вас. Ако все още нямате досег с този полезен продукт, трябва да прочетете и опитате тези рецепти, които ще ви помогнат да разширите гастрономичния си хоризонт!
Забележка: с рецепти, където черния дроб трябва да се пържи, бъдете внимателни. Не се отдалечавайте много от печката, защото няма нищо по-лошо от препечен черен дроб. За да се премахне горчивината и да се даде допълнителна нежност на продукта, черният дроб може предварително да се накисне с мляко. В рецепти, където тази стъпка е задължителна, е посочено. В други случаи, вие решавате.
Рецепти от ястия от черен дроб
Сочни кюфтета от черен дроб
Стават по- вкусни от класическите даже. Основното е да им се даде време да "се отпуснат" под капака. Тогава кюфтетата ще останат сочни и необикновено вкусни.
Състав :
- 700 г телешки или пилешки черен дроб
- 1 голям лук
- 2 яйца
- 3 супени лъжици грис
- 4 супени лъжици овесени ядки
- подправки по избор
- черен пипер
- сол
Подготовка :
- Черният дроб се почиства добре, заедно с лука, преминава през месомелачка. Добавете яйцата, гриса, солта, черния пипер, подправките и разбъркайте добре. Добавете овесени ядки към сместа, разбъркайте и охладете за 2 часа. Може да го оставите да поседи и през нощта.
- Изпържете в добре загрято олио. Пържете кюфтета от двете страни
Суфле от черен дроб с моркови
Оригинално ястие от черен дроб за празнична или делнична трапеза. Диетичното ястие ще се хареса дори на децата!
Състав :
- 800 г говежди или свински черен дроб
- 2 яйца
- 2 супени лъжици заквасена сметана
- 1 лук
- 1 морков
- подправки
- сол на вкус
Подготовка :
-
Минете черния дроб, лука и морковите през месомелачка.
Намазнете форма за печене на кекс и изсипете вътре чернодробната кайма. Печете за 40-45 минути в загрята на 180-200 градуса фурна. Обърнете в голяма чиния или поднос месното печиво.
Черен дроб по александрийски
Може би един от най-успешните варианти за готвене на пилешки черен дроб. Вкусна вечеря може лесно да се приготви и в мултикукер. Ще бъде още по-интересно, ако рецептата е допълнена със сладка или кисела ябълка, нарязани на филийки.
Състав :
- 400 грама пилешки черен дроб
- 2 български чушки
- 1 лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 щипка червен пипер
- кориандър
- 2 ч.л. ябълков оцет
- сол на вкус
Подготовка :
- Ако черният дроб е голям, нарежете наполовина, ако е малък, оставете го така, както е. Чушката и лука нарежете на полу кръгчета, нарежете чесъна с нож.
- Запържете черния дроб на горещ тиган с малко количество растително масло. При постоянно разбъркване за около 3-5 минути.
- Добавете зеленчуците, чесъна, солта. Пържете още 2-3 минути. Изсипете оцета, добавете подправките, запържете и разбъркайте, докато черният дроб не бъде напълно готов (около 5 минути).
От черният дроб можете да приготвите почти всичко и то бързо и лесно. Освен, че е диетичен и е много полезен и евтин продукт, който може често да присъства на масата ви.
Ако рецептите са ви харесали, споделете ги с приятелите ви!