Всички знаем колко важна роля играе черният дроб за функциониране на цялото ни тяло. И че лесно можем да го "задръстим" с неправилно хранене, алкохол и употребата на лекарства.
1. Превърнете в навик яденето на 2-3 ореха на ден
Причина: Източник на глутатион и аргинин.
Ядките са отличен източник на ненаситени мастни киселини, полезни аминокиселини и витамини. Ядковите мазнини са "правилни" и здравословни. Те се абсорбират добре и работят за подобряване на състоянието на кожата, косата, зрението и мозъчната дейност.
Но орехите имат едно значително предимство пред останалите ядки. Те са богати на глутатион. Учените наричаттова вещество "майката на антиоксидантната защита". Той е включен в повечето процеси за неутрализиране на токсините в тялото ни. И обикновено се произвежда от черния дроб. Но малко помощ няма да му навреди.
Освен това орехите са богати на аргинин - аминокиселина, която помага на черния дроб да неутрализира амоняка.
2. Яжте грейпфрутите с ципата
Причина: Източник на нарингенин.
Този жълт или розов плод е богат на витамин С и антиоксиданти, които са чудесни за прочистване на черния дроб. Но за правилния ефект ще трябва да се откажете от навика да ядете само сочната пулпа на плода, отделяйки го от ципите. В края на краищата там се съдържа флавоноидът нарингенин. Това вещество помага за нормализиране на метаболизма на глюкозата, потиска апетита и според някои медицински изследвания стимулира черния дроб да разгражда съхраняваните мастни молекули. Малък "страничен ефект" - именно нарингенинът прави вкуса на грейпфрута горчив.
3. Станете приятели на лука и чесъна
Причина: Източници на алицин.
Лукът и чесънът може да не са най-добрият приятел на целувките, но са незаменими за детоксикация на черния дроб. Източникът на специфичната миризма и вкус на тези продукти е органичното сярно съединение - алицин, което се използва от черния дроб за неутрализиране на широк спектър от токсини. Той също така дарява лука и чесъна с бактерицидни и противогъбични свойства.
Прави впечатление, че алицинът присъства в лука под формата на етерично масло. За да го получите от чесъна, първо ще трябва механично да унищожите скилидката. Например – смачкайте я. В този случай две химични съединения ще реагират, за да образуват алицин. Затова смачкването на чесън го прави по-полезен от нарязването му или сервирането на трапезата на цели скилидки.