Днес на рафтовете на магазините има огромно разнообразие от майонеза: за всеки вкус и на всякаква цена. Преди това нашите баби правеха майонеза със собствените си ръце . Защо да не опитаме и ние? Не е чак толкова сложно?
Акцентът на тази рецепта може да се нарече скоростта на приготвяне на любимия ви сос. Само няколко минути и вече можете да подправите салатата си или да сервирате продукта към друго ястие. Не се притеснявайте за суровите яйца в домашната майонеза : тук ги няма!
За да направите майонеза у дома, най-добре е да използвате растително масло без мирис. Оцет изберете 5%. Ако имате само 9% у дома, тогава добавете не 2, а 1,5 с.л. Оцетът дори може да бъде заменен с лимонов сок. Добавете 3 с.л. и сервирайте майонезата на масата!
Съставки
прясно мляко 100 мл
Слънчогледово олио 200 мл
горчица 1 ч.л.
Сол 0,5 ч.л.
захар 2 ч.л.
оцет 2 с.л
готвене
Смесете растителното масло и млякото с една и съща температура. Добавете сол, захар и разбийте с пасатор до сгъстяване.
Добавете горчицата и оцета, разбъркайте до гладкост.
Ето такава проста рецепта за домашна майонеза, която сега ще се настани трайно във вашата готварска книга. Този универсален сос е подходящ за всяко ястие. Съгласете се, домашното винаги е по-вкусно!