Сметановият крем не случайно е любим на всичко и е най- добрият приятел на готвача, но е факт, че е малко капризен. Факт е, че той директно се прави във водната баня и изисква определено умение. Но ако всичко се прави правилно, се оказва красив, вкусен, стабилен крем, който държи формата перфектно и не се рапада. С него можете да направите торти, да направите цветни аранжировки и прости кремави фигури, да гарнирате сладкишите си или просто да му се насладите така..
Ние изобщо не искаме да ви плашим. Напротив, като имате предвид всички нюанси, имате по-големи шансове да се справите с него за първи път. Важно е този път да направите сметаната с миксер . И второ, да запазите пропорциите , дори ако десертът изглежда прекалено сладък за вас, не намалявайте количеството захар, тъй като структурата му зависи от нея.
Всичките му съставки най- вероятно ги имате в хладилника дори и в момента . Ето защо се нарича най-евтиният естествен крем . Важен нюанс! Яйцата трябва да се приемат само в прясно състояние и обилно да се измиват със сода. Тя не гарантира 100% сигурност, но все пак. По същата причина, кремът не трябва да се дава на малки деца.
съставки
Белтъци 4-5 бр.
захар 1 кг
Лимонена киселина 1/4 ч. Л
ванилия на вкус
подготовка
В чиста и суха огнеупорна купа или тенджера поставете белтъците. Трябва да е дълбоко, защото в процеса на разбиване на белтъците се увеличава обема й.
Започнете да разбивате с миксер при ниска скорост, след което добавете захарта, лимонената киселина и ванилията (по избор).
Поставете на водна баня (водата трябва да се вари в долната част) и продължете да разбивате за 10-15 минути. По краищата на купата ще се появат дупки в крема, а масата ще стане снежнобяла и буйна
Когато на повърхността на крема има следи от миксер (и масата ще започне да се търкаля на върха на миксера), извадете тенджерата от топлината и продължете още 3-4 минути да разбивате. Общото време на разбиване е 12-15 минути. Като увеличите първоначално броя на съставките, увеличете продължителността на разбиване! Също така е важно в процеса на готвене да се предотврати навлизането на вода в крема.
Изчакайте кремът да се охлади и го използвате веднага.
Кремът е много прост, най-важното е да се вземат предвид всички нюанси.
Всеки може да създаде кулинарни шедьоври, истинска красота, ако желаете. Очакваме вашите коментари. И моля споделете рецептата с вашите приятели!