3-те най-добри летни рецепти с патладжан

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
3-те най-добри летни рецепти с патладжан
3-те най-добри летни рецепти с патладжан
31616
3-те най-добри летни рецепти с патладжан
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Патладжанът още преди векове заслужено си печели прозвището „зеленчук на дълголетието“. Родината му е Индия, но днес присъства в кухнята на много народи.

Известен у нас и като син домат, патладжанът е лека за лятото храна, богата на ценни витамини и целебна при хора със сърдечни проблеми.
 
Имамбаялдъ
ПРОДУКТИ: 4 патладжана, 1 глава чесън, 1 глава лук, 3 домата, 1/2 връзка магданоз, сокът от 1 лимон, 1/2 ч. ч. вода, зехтин (или олио), сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измийте и подсушете патладжаните. Отстранете дръжките им и ги обелете на райета. Нарежете патладжаните на тънки, дълги филии. Подредете ги върху кухненска кърпа и ги посолете. Втрийте солта в тях и ги оставете за 10-15 минути, за да се отцедят от горчивия сок. След това ги измийте под течаща вода в цедка. Изцедете ги и ги подсушете с кухненска кърпа. Загрейте 2-3 пръста зехтин (или олио) в тиган. Изпържете филиите патладжан от двете страни, до леко златисто. Подредете ги в тавичка, застлана с кухненска хартия. Обелете скилидките чесън. Обелете и нарежете лука на колелца. Разделете ги на по-тънки кръгчета. Нарежете доматите на колелца. Почистете листата магданоз. Подредете един слой пържени патладжани в тенджера. Върху тях разпръснете няколко скилидки чесън, няколко кръгчета домати и лук. Поръсете с листа магданоз. Подредете още един слой патладжани, чесън, домати, лук, магданоз. Завършете с пържени патладжани. Полейте с лимоновия сок и със зехтин. Сипете вода до половината на продуктите. Гответе на слаб огън в продължение на 35 минути.
 
Такос
ПРОДУКТИ: 1 голям патладжан, 1 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 1 стрък риган, 200 г козе сирене, 100 мл зехтин, 2 с. л. бял винен оцет, 1 щипка кимион, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжанът се реже на шайби, които се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивата течност. След това се измиват, подсушават се, поливат се с 50 мл зехтин и се изпичат на грил. Половината магданоз и риганът се наситняват, а чесънът се стрива на паста с малко сол. Наситненият магданоз се смесва с останалия зехтин, оцета, кимиона, чесновата паста, ригана, сол и черен пипер на вкус. Всяка патладжанена шайба се маже със соса. Слага се по парче сирене и няколко листенца магданоз. След това се прегъват надве – като такос, и се сервират.
 
Пикантна разядка
ПРОДУКТИ: 2 патладжана (средно големи), 3–4 скилидки чесън, 2 люти чушлета, 1/2 връзка магданоз, 100 г цедено кисело мляко, 40 мл олио, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните и лютите чушки се изпичат на грил, задушават се и се обелват. Патладжаните се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивата течност, след което се накълцват много добре. Магданозът и лютите чушки се нарязват на ситно и се смесват със стрития на паста чесън, олиото, киселото мляко и сол на вкус. Сместа се разбърква с патладжаненото пюре и се поднася.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft