Запишете рецептата на Дарина, както направих аз, когато я видях за първи път. Толкова е лесна и проста, че вече я знам наизуст, но и я приготвям доста често. Това е наистина бърз ябълков сладкиш , който се приготвя за 5 минути. Много е вкусен, кремообразен и сочен!
Можете да го приготвяте всеки ден, но и да посрещнете с него скъпи гости. Когато ви се прияде нещо сладко и нямате много време да приготвяте някакви сложни торти или десерти, тогава се сетете за този лесен, но много вкусен сладкиш с ябълки и поръска . Няма да съжалявате, винаги се отсрамвам с тази рецепта дори от най-взискателните гости. Ето какво ви трябва:
Бърз ябълков сладкиш с вкусна поръска
Продукти:
3 (големи) яйца
80 г захар
1 пакетче ванилова захар
100 мл олио
150 г брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
настъргана лимонова кора
2 с. л.
3 ябълки
4 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка канела
Приготвяне:
Първо в дълбока купа се чукват три яйца, които са били на стайна температура, след което се разбиват на пяна с електрически миксер. Докато разбивате, постепенно добавете захарта и продължете да бъркате, докато се разтвори напълно.
Добавете пакетче ванилова захар (или преди края добавете малко ванилов екстракт към тестото, малка чаена лъжичка). Трябва да се получи лека гъста кремообразна яйчена смес. Настържете малко лимонова кора на фината страна на рендето, за да обогатите вкуса и я добавете към сместа.
Не забравяйте да измиете добре лимона предварително и да го обработите със сода за хляб. След това започнете постепенно да добавяте брашното при непрекъснато бъркане с миксера. Общо ще ви трябват 150 г брашно. И накрая, не забравяйте да добавите пакетче бакпулвер.
Продължете да смесвате, докато съставките станат гладки. В гладката смес започнете постепенно да добавяте олиото на тънка струйка, като непрекъснато разбивате с миксера. Накрая добавете две супени лъжици вряла вода към сместа. И разбийте още веднъж, за да получите гладка, еднородна, хомогенна и кремообразна смес.
Изберете три твърди ябълки, за предпочитане с различен цвят, и ги измийте добре със студена вода, след което ги оставете в разтвор на сода бикарбонат и оцет. След като сте ги натрили добре ги нарежете на кубчета (може и на тънки резени, по желание). Ако все още се съмнявате, че ябълките са обработвани твърде много, обелете ги преди да ги нарежете.
Застелете по-малка форма с диаметър 20 см с хартия за печене (дъното и ръба), предварително леко намазана с олио, за да залепне по-добре хартията. Изсипете нарязаните ябълки в застланата форма.
Може да използвате и по-голяма форма, но тогава тортата ще е по-ниска. Разпределете ябълковите резени равномерно и разклатете формата. Изсипете готовата смес отгоре, но внимавайте да покрие цялата повърхност на всички ябълки.
Заравнете повърхността на тестото с лъжица, след това леко разклатете формата и я почукайте в масата, за да запълните всички празнини между резените ябълка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или 35 минути в зависимост от фурната.
Изпечения сладкиш извадете от фурната и докато изстива, пригответе сместа за поръската: в дълбока купа сложете четири супени лъжици захар и една пълна чаена лъжичка канела на прах. Разбъркайте. След като тортата леко се охлади, махнете ринга и хартията за печене.
Поставете голяма чиния за сервиране отгоре, след което обърнете сладкиша. Отстранете долната хартия за печене, след което поръсете сместа от захар и канела върху тортата. И това е всичко, вашата торта е готова.
Да ви е сладко!