Този ябълков сладкиш много прилича на познатия и любим Дамски каприз от близкото минало. Подготовката му ще ви отнеме около 15 минути, а вкусът му ще ви вълнува дълго след това! В основата му са 3 ябълки и 3 яйца, а ето и лесната рецепта за този Ябълков каприз :
Дамски каприз с ябълки
Продукти:
За жълтъчния блат:
3 жълтъка
100 г захар
1 пакетче ванилова захар
50 мл прясно мляко
100 мл олио
100 г брашно
половин пакетче бакпулвер
За белтъчния блат:
3 белтъка
120 г захар
За ябълковия пълнеж:
3 ябълки
50 мл масло
сок от 1 лимон
2 супени лъжици захар
Приготвяне:
Първо пригответе ябълковия пълнеж: Измийте добре ябълките, след това ги обелете и нарежете на тънки резени. Сложете малко масло в тиган на котлона и изчакайте да се разтопи. Когато маслото се сгорещи, сложете ябълките да се запържат малко, докато омекнат.
Отгоре изсипете сока от 1 лимон и 2 супени лъжици захар, след което разбъркайте малко. Когато ябълките са малко по-тъмни и омекнали ги оставете настрана и през това време пригответе жълтъчния блат.
В дълбока купа добавете трите жълтъка и 100 гр.
Изсипете тестото в кръгла форма, за предпочитане с обръч, в която предварително сте сложили малко намазнена хартия за печене. Диаметърът (диаметърът) на моята форма е 24 см.
Разпределете омекналите ябълки върху тестото. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. Преди края на печенето добавете белтъчната плънка.
Приготвяне на белтъчния сняг: В купа разбийте 3 белтъка със 120 гр. захар до получаване на твърди връхчета. Изсипете внимателно белтъчния сняг върху полуизпечения блат и загладете добре.
Върнете сладкиша във фурната, печете на по-ниска температура, 150 градуса, около 20 минути. След това извадете сладкиша от фурната и го оставете да изстине добре преди да сервирате.
Да ви е сладко!