Този плод трябва да се яде всеки ден преди закуска, обяд, вечеря... Яденето на една ябълка на ден ви помага да сте здрави, а три могат да ви помогнат да свалите излишните килограми . Спазвайки ябълкова диета , всяка седмица тялото ви ще става по-леко с един килограм.
Диетата е разработена от американската диетоложка Тами Флин и включва яденето на ябълка преди закуска, обяд и вечеря. Не трябва да ядете ябълката след хранене, нито непосредствено преди хранене, а 15-20 минути преди хранене.
По този начин ще увеличите чувството за ситост и по време на хранене ще въведете по-малко количество храна в организма. С други думи, по някакъв начин ще подмамите тялото си, като му осигурите витамини, минерали и фибри, така че няма да сте толкова гладни по време на хранене.
Ябълките са богати на диетични фибри, които имат благоприятен ефект върху храносмилателната система и намаляват нивата на холестерола, а също така съдържат флавоноиди, които помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак. По време на тази диета се препоръчва консумацията на четири до пет хранения на ден, като приемът на закуски и сладкиши е забранен.
Всяко основно хранене трябва да съдържа протеини, защото те потискат апетита и ускоряват отслабването. За да заситите глада си, но и да намалите желанието за сладко, е необходимо да ядете колкото се може повече различни плодове и зеленчуци.
Препоръчват се и следните храни: нискомаслено кисело мляко и сирене, маруля, броколи, яйца, телешко, риба, пиле, овесени ядки и кафяв ориз. За да бъде ефектът от тази диета още по-голям, специалистите съветват и да спортувате три до четири пъти седмично с продължителност от 30 минути.
Редовно трябва да имаме ябълки в нашата диета, не само в нашите ограничителни диети. Те привличат с външния си вид и мирис през цялата година. Ябълката едновременно доставя своеобразно удоволствие за небцето и благодат за здравето на организма. Родината на ябълката е Европа и Югозападна Азия.
Отглежда се по-дълго, отколкото хората имат сведения за нея. Вирее във всички температурни зони и има някои видове ябълки, произхождащи от Северна Америка. Днес ябълките се отглеждат по целия свят и има безброй различни видове ябълки. Смята се за една от най-важните земеделски култури. Ябълката е освежаващ плод със собствена характерна миризма и вкус, който най-добре се определя като сладко-кисел вкус.
Ябълката като основен коз в диетите
Благодарение на пектина, който съдържа, ябълката ни осигурява ситост за по-дълго време. Поради тази причина ябълката е основната храна при избора на меню за диета, тъй като чрез нея се постига усещане за ситост, тоест човек не изпитва глад за дълъг период от време, а диетичните фибри потискат и апетита.
Тя съдържа частично монозахарид фруктоза - захар, която може да доведе до задоволяване на желанието за нещо сладко, а също така не предизвиква големи "скокове" в производството на захар и инсулин, тоест няма големи промени в концентрацията на глюкоза в кръвта.
Сочните ябълки са особено препоръчителни в ежедневната диета на сърдечно болните. Печените ябълки са вкусна и питателна закуска, която се препоръчва в диетата на пациенти с проблеми с бъбреците и храносмилателната система.
Минерали: Когато ядете ябълки, вие приемате много важни минерали като калций, калий и фосфор. Тези минерали са необходими на тялото, за да изпълнява различни функции, като укрепване на костите (калций), изграждане на мускули (калий) и елиминиране на отпадъчни продукти (фосфор).
Различните видове ябълки и редовната им употреба са особено характерни за нашия климат. Те определено са най-популярните плодове у нас. Ябълката произхожда от Азия, а днес е един от най-разпространените плодове в света.
Има много различни видове ябълки, всички от които са обединени в семейството на цъфтящите растения. Те могат да бъдат намерени в различни цветове и форми – червено, зелено, розово, жълто и различни комбинации от тези цветове.
Различават се и по вкусови характеристики - от видове с висока сладост до доста кисели. В световен мащаб се смята, че има над 7500 различни сорта ябълки. Разбира се, има разлики в състава между тях, но всяка ябълка е отличен избор за нашето здраве.
Освен пресни, ябълките често се използват за приготвяне на различни сладкарски изделия, за приготвяне на сокове, като сушени, печени, за ябълков оцет и др. За наше щастие пресните ябълки, които са и най-хранителни, се предлагат през цялата година.
Следователно честото ядене на ябълки е най-достъпният, най-евтиният и най-вкусният начин за редовна консумация на качествени пресни храни, т.е.
Ябълките са изобилие от питателна храна
Ябълките са нискокалорични, а от друга страна са наистина богати на цял набор от различни изключително важни хранителни вещества. В една узряла ябълка със среден размер има: малко калории, въглехидрати, растителни влакна, малко естествена захар, протеини, незначително количество мазнини, витамини като C, B6, B2, E, K, мед, манган, калий , желязо, магнезий. В допълнение към това, ябълките осигуряват и по-малки количества витамин А, други витамини от група В, калций и фосфор.
Ябълките са отлични антиоксиданти
Изключителната хранителна стойност на ябълките се дължи до голяма степен на техния богат антиоксидантен състав. Антиоксидантите са защитен механизъм на тялото срещу свободните радикали – вредни компоненти, които непрекъснато се произвеждат като метаболитен отпадък в тялото и увреждат окислително различни клетки и тъкани. Организмът има механизми да произвежда определен процент от необходимите антиоксиданти, но все пак зависи от приема.
Ябълките са отличен източник на антиоксиданти. В този смисъл те се нареждат точно след червената боровинка, която се счита за най-концентрирания източник на такива компоненти. Освен това в ябълките полифенолните антиоксиданти (които включват и добре познатите флавоноиди) са в т.нар. свободна форма, което означава, че не са химически свързани с друг компонент в състава на ябълките. Това води до по-лесното им усвояване в храносмилането.
Ябълките намаляват хроничните възпаления, както и хроничните заболявания, намаляват симптомите на ревматоиден артрит, рак, синдром на раздразнените черва и сърдечно-съдови промени. Сред най-важните антиоксиданти на ябълките обикновено се броят: катехин, кверцетин, флоризин, хлорогенова киселина.
Изследванията установяват, че голяма част от витамините и минералите, както и други фитохимикали, като антиоксиданти, се намират именно в корите на ябълките и другите плодове. Поради тези причини е добре плодовете да се консумират цели, тоест необелени.
Разбира се, важно е те да са добре и старателно измити преди това. Най-добре е ябълките да се набавят от органични източници, тоест от хора, които ги отглеждат, без да ги третират с много пестициди.
Ябълките намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания
Хранителният състав на ябълките сам по себе си показва, че те са отличен избор за здравето на сърцето ни. Те съдържат отлични количества антиоксидантни компоненти, растителни фибри, но също така и набор от минерали и фитохимикали, които са много важни за сърцето.
Калият от ябълките намалява високото кръвно налягане, регулира действието на натрия (солта), отпуска кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Магнезият, желязото, медта и редица фитохимикали, които също присъстват в ябълките, също имат благоприятен ефект върху здравето и кръвоносните съдове.
Има убедителни доказателства, че храните, богати на фибри, особено плодовете и зеленчуците, могат да намалят риска от повечето хронични заболявания, включително номер едно UBC - сърдечни заболявания.
Пектиновите вещества, на които са богати ябълките, са известни със своя потенциал за естествено намаляване на холестерола в кръвта. Изследванията показват, че вискозните растителни влакна, като пектините, могат директно да действат върху намаляването на холестерола в кръвта, като го свързват, докато той все още е в процес на храносмилане, и по този начин го изхвърлят допълнително през изпражненията.
Ябълките допринасят за по-успешно отслабване, по-здравословно храносмилане и храна, подходяща за хора, страдащи от диабет
Като хранително концентрирана храна, ябълките съдържат висок процент растителни фибри и вода, но също така имат много ниска калорична стойност. Тези факти правят тази вкусна храна особено подходяща за отслабване. Освен, че практически не можете да прекалявате с него, той ще ви осигури и всички споменати по-горе микроелементи и мощни антиоксидантни компоненти, които предлагат различни полезни действия за организма.
Ябълковият пектин също е показал в изследванията, че е естествен диуретик
Проучване показва, че с увеличаване на приема на фибри в тялото намаляват шансовете за развитие на колоректален рак. Други потенциални полезни ефекти за здравето от редовното ядене на различни видове ябълки: потенциален противораков ефект, помощ при симптоми на астма, по-здрави кости, по-добро здраве на мозъка, по-добър имунитет и по-здрава кожа. Текстът за NMD.mk е дело на Мартина Христовска