Кекс-експрес с 3 ябълки , готов за 5 минути. Много вкусно и семпло, кремообразно, сочно, бързо...
Когато ви се сладко и нямате много време за приготвяне на сложни торти или тарти, тогава пригответе този лесен, но много вкусен сладкиш с ябълки и сметана . Ето необходимите продукти:
Кекс-експрес с 3 ябълки
Необходими продукти:
- 3 (големи) яйца
- 80 г захар
- 1 пакетче ванилова захар
- 100 мл олио
- 150 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- настъргана лимонова кора
- 2 с. л. вряла вода
- 3 ябълки
- 4 супени лъжици захар
- 1 чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне:
Разбийте първо три яйца, престояли на стайна температура в дълбока купа, след което ги разбийте на пяна с електрически миксер. Докато разбивате, постепенно добавете захарта и продължете да бъркате, докато се разтвори напълно.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Добавете пакетче ванилова захар. Накрая трябва да се получи светла кремообразна яйчена смес. Настържете малко лимонова кора върху фината страна на рендето и я добавете към сместа. Не забравяйте да измиете добре лимона предварително и да го обработите със сода за хляб.
След това започнете постепенно да добавяте брашното при непрекъснато бъркане с миксера. Общо ще ви трябват 150 г брашно. И накрая, не забравяйте да добавите пакетче бакпулвер. Продължете да смесвате, докато съставките станат гладки.
Снимка: youtube
В гладката смес постепенно на тънка струя при непрекъснато разбиване с миксера започваме да добавяме олиото. Накрая добавете две супени лъжици вряла вода към сместа. И разбийте още веднъж, за да получите гладка, еднородна, хомогенна и кремообразна смес.
Изберете три твърди ябълки, за предпочитане с различен цвят, и ги измийте добре със студена вода, след което ги оставете в разтвор на сода бикарбонат и оцет. След като сте ги натрили добре ги нарежете на кубчета с големина на хапка. Ако все още се съмнявате, че ябълките са напръскани прекалено много, обелете ги преди да ги нарежете.
Снимка: youtube
Застелете по-малка форма с диаметър 20 см с хартия за печене (дъното и ръба), предварително леко намазана с олио, за да залепне по-добре хартията. Изсипете нарязаните ябълки в застланата форма.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Може да използвате и по-голяма форма, но тогава тортата ще е по-ниска. Разпределете ябълковите резени равномерно и разклатете формата. Изсипете готовата смес отгоре, но внимавайте да покрие цялата повърхност на всички ябълки.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Заравнете повърхността с лъжица, след това леко разклатете формата и я почукайте от масата, за да запълните всички празнини между резените ябълка.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или 35 минути в зависимост от фурната.
Снимка: youtube
Изпеченият сладкиш извадете от фурната и докато изстине, пригответе сместа за поръската: в дълбока купа сложете четири супени лъжици захар и една пълна чаена лъжичка канела на прах. Разбъркайте. След като кексът леко се охлади, махнете ринга и хартията за печене.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Поставете голяма чиния за сервиране отгоре, след което обърнете сладкиша.
Снимка: youtube
Отстранете долната хартия за печене, след което поръсете сместа от захар и канела върху кекса.
Снимка: youtube
И това е всичко, вашият ябълков сладкиш е готов!
Да ви е сладко!