Ягоди, бисквити, бял шоколад - сигурно вече привлякохме вниманието ви. Няма как нещо, наравено от тези продукти, да не се получи вкусно и зашеметяващо красиво.
Бисквитена торта Ягодов облак
Продукти:
• 350 гр.ягоди;
• 120 гр.бисквити (бишкоти);
• 2 редчета (от един цял) бял шоколад (без добавки);
• 480 гр.натурално кисело мляко;
• 12 гр.желатин;
• 60 мл вода.
Метод на приготвяне:
1. Залейте желатина с ледена вода, разбъркайте и оставете настрани за известно време, за да набъбнете (колко минути е необходимо, за да направите това, е написано на опаковката му).
2. Измийте ягодите с течаща вода, отстранете опашките с листата и нарежете плодовете на филийки.
3. Покрийте дъното и стените на дълбока купа с прозрачно фолио. Поставете ягодите в купата, така че да покриват дъното и по-голямата част от стените на един слой.
4. На водна баня разтопете шоколада, дръпнете от огъня и веднага добавете киселото мляко, след което разбъркайте добре. Ако желаете, можете да засилите сладостта с пудра захар.
5. Разтворете желатина на водна баня и се уверете, че не ври. Когато всички зрънца се разтворят, изсипте желатина на тънка струйка в крема с кисело мляко и разбъркайте добре.
6. Изсипете част от крема в купата върху ягодите и веднага върху него подредете слой от натрошени бисквити.
Добавете още малко крем. Сложете част от ягодите. Продължете да редувате слоевете, докато купата се напълни, но не забравяйте да направите последния слой от бисквитки.
7. Поставете тортата в хладилник за поне 3 часа, но може да стои и цяла нощ.
8. Извадете десерта от хладилника и го обърнете в чиния, която е малко по-голяма от диаметъра на горната част на купата.
Внимателно повдигнете купата, така че тортата да остане върху чинията. Отстранете фолиото и поднесете.
9. Последният безупречен щрих към тортата е разбита сметана с малко захар, а защо не и топка сладолед.
Ако сте на диета, тази торта определено ще ви хареса - можете да замените киселото мляко с нискомаслено.
Освен това смело може да експериментирате с крема. Например, добавете заквасена сметана. Или комбинирайте сметана и сирене маскарпоне. Ягодите пък могат да бъдат допълнени с други пресни плодове, ще бъде и красиво, и вкусно.