Тези пухкави кифлички можете да направите за час, толкова са бързи, а и стават много като бройка. От личен опит винаги, когато ги правя, цялата тава се изяжда наведнъж, никога не остава за по-късно. Всички ги обичаме у дома, а за добрия им вкус се грижи рецептата за тестото, която е перфектно обмислена и с перфектно съотношение на съставките.
Необходими са ви само няколко съставки, за да замесите фино и меко тесто, след което просто изрежете и оформете кифличките . Ако обичате топли печива за закуска, обяд или вечеря, които да комбинирате с лютеница, сирене, нещо деликатесно или просто с чаша кисело мляко, тази рецепта е за вас. Ето какво ви трябва за ароматните маслени кифли с кашкавал :
Маслени кифли с кашкавал
Продукти:
- 1 чаша вода (250 мл)
- 1 чаша прясно мляко
- 1 пак.суха мая (10 г)
- 2 супени лъжици кристална захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаша олио (190 мл)
- 5 чаши брашно
За плънката:
- 150 гр. чедър или друго сирене/кашкавал по избор
- 1 ч.
За намазване отвътре:
- 100 гр. масло
- 100 мл олио
За намазване отвън:
- 2 жълтъка
- 1 супена лъжица прясно мляко
- семена по желание
Приготвяне:
Сложете водата в дълбока купа, добавете млякото, което трябва да е със стайна температура или леко топло, разбъркайте малко, след това добавете маята и 2 супени лъжици захар. Разбъркайте съставките и изчакайте няколко минути, докато маята набъбне.
Към активираната мая добавете брашното, смесено със солта. Може да добавите брашното на два пъти, за да улесните процеса на месене. Замесете фино и меко тесто, което ще бъде компактно и гладко на повърхността. Накрая се добавя олиото, за да не лепне тестото и се меси в купата още 5 минути, докато се поеме напълно.
След като сте омесили тестото, го покрийте със стреч фолио или памучна кърпа и оставете да втаса на топло място за около 45 минути. След изминалото време прехвърлете тестото върху равна, набрашнена повърхност и го месете още малко, докато се отделят натрупаните газове от него.
Оформете тестото на топка и го разделете на 16 равни части. Всяка част оформете на топка, след което топките се нареждат в поднос, покриват се с памучна кърпа, за да не съхнат и се оставят да престоят още 15 минути. След това започнете да ги разточвате. Разточваме две по две кори по следния начин.
С точилка се разточват една по една топките с диаметър 35-40 см. и при необходимост се добавя нишесте, за да не залепне. Разточването става доста лесно, защото тестото е доста еластично. Добавете брашно, ако е необходимо. Отделно направете смес от олиото и разтопеното масло, с която намажете първото разточено тесто.
Отгоре се поставя втората разтегната кора, намазва се със сместа от олио и разтопено масло и се разделя на 4 равни части (четвъртини). Върху по-дългата част на парчетата наредете настърган кашкавал и започнете да навивате триъгълниците от по-дългата страна към върха.
След това съединете краищата на завитото тесто (както е на снимката) във формата на подкова или геврече. Така приготвените кифлички се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. По същия начин пригответе и останалото тесто. Ще получите общо 32 кифлички-подкови .
Оформените кифлички се покриват с кърпа и се оставят да престоят още 20 минути, на стайна температура. Преди печене ги намажете с жълтък и малко прясно мляко, а по желание поръсете със сусам или други семена.
Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса до зачервяване.