32 броя от една доза! Няма по-добра рецепта за кифлички в мрежата - пухкави и с дъх на масло:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
32 броя от една доза! Няма по-добра рецепта за кифлички в мрежата - пухкави и с дъх на масло:
32 броя от една доза! Няма по-добра рецепта за кифлички в мрежата - пухкави и с дъх на масло:
5413
32 броя от една доза! Няма по-добра рецепта за кифлички в мрежата - пухкави и с дъх на масло:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези пухкави кифлички можете да направите за час, толкова са бързи, а и стават много като бройка. От личен опит винаги, когато ги правя, цялата тава се изяжда наведнъж, никога не остава за по-късно. Всички ги обичаме у дома, а за добрия им вкус се грижи рецептата за тестото, която е перфектно обмислена и с перфектно съотношение на съставките.

Необходими са ви само няколко съставки, за да замесите фино и меко тесто, след което просто изрежете и оформете кифличките . Ако обичате топли печива за закуска, обяд или вечеря, които да комбинирате с лютеница, сирене, нещо деликатесно или просто с чаша кисело мляко, тази рецепта е за вас. Ето какво ви трябва за ароматните маслени кифли с кашкавал :

маслени кифли с кашкавал

Маслени кифли с кашкавал

Продукти: 

  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 пак.суха мая (10 г)
  •  2 супени лъжици кристална захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаша олио (190 мл)
  • 5 чаши брашно

За плънката:

  • 150 гр. чедър или друго сирене/кашкавал по избор
  • 1 ч.
чаша нишесте

За намазване отвътре: 

  • 100 гр. масло
  • 100 мл олио

За намазване отвън:

  • 2 жълтъка
  • 1 супена лъжица прясно мляко
  • семена по желание

Приготвяне: 

Сложете водата в дълбока купа, добавете млякото, което трябва да е със стайна температура или леко топло, разбъркайте малко, след това добавете маята и 2 супени лъжици захар. Разбъркайте съставките и изчакайте няколко минути, докато маята набъбне.

суха мая

шупнала мая

Към активираната мая добавете брашното, смесено със солта. Може да добавите брашното на два пъти, за да улесните процеса на месене. Замесете фино и меко тесто, което ще бъде компактно и гладко на повърхността. Накрая се добавя олиото, за да не лепне тестото и се меси в купата още 5 минути, докато се поеме напълно.

събиране тесто

омесено тесто

След като сте омесили тестото, го покрийте със стреч фолио или памучна кърпа и оставете да втаса на топло място за около 45 минути. След изминалото време прехвърлете тестото върху равна, набрашнена повърхност и го месете още малко, докато се отделят натрупаните газове от него.

топчета тесто

Оформете тестото на топка и го разделете на 16 равни части. Всяка част оформете на топка, след което топките се нареждат в поднос, покриват се с памучна кърпа, за да не съхнат и се оставят да престоят още 15 минути. След това започнете да ги разточвате. Разточваме две по две кори по следния начин.

С точилка се разточват една по една топките с диаметър 35-40 см. и при необходимост се добавя нишесте, за да не залепне. Разточването става доста лесно, защото тестото е доста еластично. Добавете брашно, ако е необходимо. Отделно направете смес от олиото и разтопеното масло, с която намажете първото разточено тесто.

разточена кора

Отгоре се поставя втората разтегната кора, намазва се със сместа от олио и разтопено масло и се разделя на 4 равни части (четвъртини). Върху по-дългата част на парчетата наредете настърган кашкавал и започнете да навивате триъгълниците от по-дългата страна към върха.

тесто с Чедър

След това съединете краищата на завитото тесто (както е на снимката) във формата на подкова или геврече. Така приготвените кифлички се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. По същия начин пригответе и останалото тесто. Ще получите общо 32 кифлички-подкови .

завиване кифлички

кифлички подкови

Оформените кифлички се покриват с кърпа и се оставят да престоят още 20 минути, на стайна температура. Преди печене ги намажете с жълтък и малко прясно мляко, а по желание поръсете със сусам или други семена. 

кифлички с жълтък

маслени кифлички

Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса до зачервяване.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft