4 зимни салати захранват тялото с витамини, минерали и топите килограми

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
4 зимни салати захранват тялото с витамини, минерали и топите килограми
11736
Снимков материал: pixabay.com
4 зимни салати захранват тялото с витамини, минерали и топите килограми

Подбрахме за вас вкусни салати, които ще разнообразят менюто ви и ще ви помогнат да отслабнете. Нека добавим малко класика, да си спомним рецептите на баба ми и да разредим всичко с нещо ново, вкусно и необичайно.

Опитайте, просто е и много вкусно!

Цитрусова салата с пилешко

продукти:

  • 1 нарязани на кубчета пилешки гърди;
  • 1 счукана скилидка чесън;
  • 100 г нарязано бяло зеле;
  • 100 г нарязано червено зеле;
  • 1 морков, нарязан на тънки ивици;
  • ½ чаши ситно нарязан дайкон;
  • зелен лук;
  • кориандър.

За дресинга:

  • 1 с. л. пресен сок от лайм;
  • 1 с. л. соев сос;
  • 1 с. л. рибен сос;
  • 1 с. л. оризов оцет;
  • 1 ч.л. захар;
  • ½ ч.л. зехтин;
  • 2 нарязани скилидки чесън;
  • ½ люта чушка.

Как се приготвя:

  • Пилешките гърди се нарязват на кубчета, сол, черен пипер, счукан чесън се настъргва и се оставя да престои малко на стайна температура.
  • Загрейте тиган, добавете зехтина и запържете пилето до златисто кафяво. Ако не обичате пържени гърди, можете да ги сварите.
  • Готовите гърди се поръсват със сок от лайм и се оставят да изстинат.
  • Смесете нарязано зеле, лук, ряпа дайкон, моркови и кориандър в голяма купа.
  • След това смесете всички съставки за салатен дресинг, разбийте с блендер до гладкост
  • Добавете пържените пилешки гърди и дресинга към салатата, разбъркайте всичко добре и сервирайте.

Салата от зеле и ябълки с ядки и стафиди

продукти:

  • ½ глава савойско зеле;
  • ½ глава червено зеле;
  • 1 голяма ябълка;
  • ¼ глава червен лук;
  • ½ чаша орехи;
  • ½ чаша стафиди.

За дресинга:

  • 2 супени лъжици ябълков оцет;
  • ⅛ чаена лъжичка лют червен пипер;
  • ⅓ чаши нискомаслено кисело мляко;
  • 2 чаени лъжички сироп от агаве или мед;
  • сол.

Как се приготвя:

  • Нарежете на ситно зелето и лука, нарежете ябълките на ивици.
  • Накълцайте ядките, накиснете стафидите във вряща вода. 
  • Смесете всички съставки за салатата и оставете в купа.
  • В отделна купа смесете всички съставки за дресинга до хомогенен сос.
  • Овкусете салатата със сос, разбъркайте всичко добре и сервирайте.

Салата с цвекло и козе сирене

продукти:

  • 4 средни глави цвекло;
  • ⅓ чашиа орехи;
  • 3 супени лъжици мед;
  • 300 г салатен микс;
  • 60 г меко козе сирене.

За дресинга:

  • ½ чаша портокалов сок;
  • ¼ чаша балсамов оцет;
  • ½ чаша зехтин.

Как се готви:

1. Сварете цвеклото, обелете, оставете да изстине, след което нарежете на тънки филийки.

2.

Загрейте тиган и подсушете ядките върху него. Буквално след минута добавяме мед и разбъркваме, че ядките са напълно покрити с мед.

3. Отстранете тенджерата от котлона и оставете ядките да изстинат леко.

4. В отделна купа смесете балсамовия оцет с портокаловия сок и зехтина, разбъркайте добре.

5. Салатата се сервира на порции. Преди сервиране разделете микса за салата, цвеклото, ядките и козето сирене на необходимия брой порции.

6. Разстелете в чиния първо възглавница за салата, след това цвекло, ядки и буквално няколко парчета козе сирене.

7. Залейте отгоре с дресинга и сервирайте.

Цитрусова салата с розмарин и маслини

продукти:

  • 4 малки стръка розмарин;
  • 10 маслини без костилка;
  • 6 портокала;
  • 6 мандарини;
  • сол и черен пипер;
  • 2 с. л. зехтин.

Как се готви:

  • Загрейте зехтина в тиган и върху него запържете стръковете розмарин буквално за 30 секунди или докато станат хрупкави.
  • Отстранете ги от котлона, внимателно отстранете излишното масло с хартиена кърпа, посолете.
  • Добавете маслините към олиото и ги запържете за 4 минути. Отстранете излишното масло и нарежете маслините на ситно.
  • Изпечените листа от розмарин се почистват от клоните и се нарязват.
  • Обелете портокалите и мандарините и ги нарежете на филийки с дебелина 1 см.
  • Разпределете в чиния, посолете и поръсете с черен пипер, поръсете със зехтин, поръсете с наситнен розмарин и маслини. Сервирайте.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft