4 КАТЕГОРИЧНИ знака, че яйцата, които сме купили, са снесени от ЗДРАВА кокошка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
4 КАТЕГОРИЧНИ знака, че яйцата, които сме купили, са снесени от ЗДРАВА кокошка:
4454
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
4 КАТЕГОРИЧНИ знака, че яйцата, които сме купили, са снесени от ЗДРАВА кокошка:

Яйцата са един от най-използваните хранителни продукти в ежедневието. Освен ако нямаме баба на село, която да ни снабдява с пресни яйчица обаче, няма как да сме сигурни в качеството на продукта, който купуваме в магазина или на пазара.

Факт е, че не всички яйца са здравословни за консумация, а хората не знаят как да ги разпознаят. Днес ще ви помогнем малко, като ви споделим няколко признака , които издават, че именно здрава кокошка е снесла яйцата.

кокошка с яйца

Как да разпознаем здравите яйца?

Знаете ли как да различите здравата от болната кокошка? Здравата кокошка яде различни храни всеки ден. Всички качествени хранителни вещества кокошката трябва да може да се движи свободно и да се храни само с естествени храни.

Тези, които живеят в малки клетки, никога не получават нужните хранителни вещества през целия си живот, така че техните яйца нямат същото качество като другите.

Ето няколко съвета как да разпознаете здравото яйце:

твърдост на черупката

Плътност и твърдост на черупката

Черупката на яйцето трябва да е твърда и стегната - ако се счупи лесно, яйцето не е с добро качество. Пилетата, хранени с добра храна произвеждат силни яйца, които трудно се чупят.

цвят на жълтъка

Цвят на жълтъка

Жълтъкът трябва да е тъмнооранжев на цвят, така че избягвайте ярки или светли жълтъци.

яйчен жълтък

Дебелина на жълтъка

Здравите яйчни жълтъци са по-дебели и еластични. Според изследвания количеството бета-каротин в яйцата може да се увеличи, ако кокошката се храни с храни, богати на съединението. Количеството на омега-3 мастни киселини в яйцата може да се увеличи чрез повишаване на нивата на DHA в диетата на кокошката.

Най-качествените яйца могат да бъдат закупени от местни фермери.

Какво определя цвета на жълтъка?

Като допълнение към цветовите характеристики на черупката на яйцата, домакините се интересуват и от цвета на жълтъка, който варира от светложълт до златисто и ярко оранжево. Ако протопорфиринът е действал добре върху кафявата обвивка, тогава се получава жълтият оттенък. Въпреки това, не всички членове на тази група пигменти имат силата да оцветяват жълтъка в ярки цветове. Например бета-каротинът, който прави морковите толкова оранжеви, няма същият ефект върху жълтото вещество. Но пигментите с необичайни имена лутеин и ксантофил участват пряко в цвета на жълтъка.

Има и друг отговорен за цвета на жълтъка, а именно фермерът, който ги отглежда!

Цветът на жълтъка може да варира от лимоненожълт до тъмночервен. Ако желае, фермерът може да се движи по тази цветовата скала, като използва различни добавки към храната за домашните птици. Царевицата и пресните треви са отговорни за жълтеникавостта, а червен пипер - за зачервяването. Тъй като естествените багрила са много скъпи, а изкуствените багрила са забранени, във ферми, стремящи се към екологичност, яйцата се произвеждат с бледожълти жълтъци. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft