4 коледни рецепти, с които ще разбиете всички на масата, време е за изненада

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
4 коледни рецепти, с които ще разбиете всички на масата, време е за изненада
4 коледни рецепти, с които ще разбиете всички на масата, време е за изненада
28601
4 коледни рецепти, с които ще разбиете всички на масата, време е за изненада
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Коледни сладкиши със сушени плодове : 4 отлични рецепти!

Много народи имат традиция да приготвят празнични Коледни сладкиши със сушени плодове. В навечерието на този празник се случва чудо в атмосферата – прясно изпечените сладкиши са толкова вкусни, ароматни и красиви.

Предлагаме на вашето внимание четири рецепти, с които да зарадвате семейството и приятелите си на Коледа.

Тези печива не се приготвят всеки ден. Трябва да следвате точно съставките и да имате много ентусиазъм и добро настроение. Същността на всички рецепти е една и съща, но всеки сладкиш си има своите собствени характеристики.

 

„Коледна торта”, Английски коледен кекс

По традиция, този сладкиш се пече 6 седмици преди Коледа и всеки ден (в идеалния случай) трябва да се напоява със силен алкохол, като ром (придава сладък вкус) или уиски (подобрява вкуса на подправките). Украсява се с бяла глазура и марципан. Съхранявайте сладкиша до Коледа във фолио, а пикантния му аромат ще ви напомня всеки ден за наближаването на празника.

content_6__econet_ru

 

Съставки:

Яйца – 4 бр.

масло – 200 грама

захар – 200 грама

брашно – 100 грама

ром / бренди / уиски – 100 мл

бакпулвер – 1.5 чаена лъжичка

канела – 0.5 чаена лъжичка

карамфил – 0.5 чаена лъжичка

индийско орехче – 0.5 чаена лъжичка

захаросани плодове (портокал, лимон, праскова) – 100 грама

сушени плодове (стафиди, кайсии, череши) – 250 грама

 

Начин на приготвяне:

Сушените плодове се накисват за една нощ в коняк. Разбийте омекналото масло със захарта, добавете яйцата едно по едно. Получената смес се разбива с миксер. Брашното се пресява и смесва с бакпулвера и подправките. Добавят се към получената смес яйцата с малкото, сушените плодове, захаросаните плодове и се разбърква добре. Полученото тесто се поставя във форма за торта, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се във фурна на 140-150 градуса за 2-2,5 часа. Готовият сладкиш се полива всеки ден със силен алкохол, но не и с водка. Охладеният кекс се увива във фолио или найлон и се съхранява няколко седмици преди Коледа.

 

,,Щолен” , Немски коледен сладкиш

Традиционният коледен щолен символизира повитото бебе Исус. Сладкишът се приготвя няколко седмици преди Коледа, има специална форма и обилно бива поръсен с пудра захар. За да се получи желаната структура на тестото, трябва да се спазват стриктно пропорциите и да се използват само висококачествени мая и мляко.

content_61__econet_ru

Съставки:

Яйца – 2 бр.

масло – 150 грама

брашно – 500 грама

мляко – 1 супена лъжица

ром – 100 грама

захар – 200 грама

сол – щипка

мая – 1.5 чаена лъжичка суха или половин пакетче жива мая

кора от два лимона

стафиди, ядки, захаросани плодове – 300 грама

индийско орехче – 0.5 чаена лъжичка

ванилия – 0.5 чаена лъжичка

джинджифил на прах – 0.5 чаена лъжичка

пудра захар – на вкус

 

Начин на приготвяне:

Ядките и сушените плодове се накисват една нощ в ром. Разтворете маята в 100 мл топло (не горещо) мляко, добавете 1 супена лъжица захар и я оставете за 20-30 минути на топло място. Останалата захар се смесва с подправките, солта и лимоновата кора. Останалото мляко се разбърква с яйцата (не се бият). Смесете всичко заедно (без плодовете) и добавете брашното. Месете тестото около 10-20 минути, докато спре да се лепи по ръцете. Оставете го на топло място в продължение на 2 часа. След това добавете сушените плодове. Разделете тестото на две равни части. Всяка част се разстила в кръгла форма и се нагъва към срещуположната част, а ръбовете се навиват. Поставя се върху намазана тава и се оставя да втаса отново за 30-40 минути. Пече се във фурна на 160 градуса за около час. Готовият сладкиш се поръсва обилно с пудра захар. Подобно на другите сладкиши и този се увива във фолио и се оставя на сухо място до Коледа. Преди сервиране отново поръсете с пудра захар.

 

“Панетоне”, италиански коледен кейк

Този коледен сладкиш е родом от Милано и е аналог на нашите козунаци. “Панетоне” на италиански означава “голяма торта на хляб” и го пекат в навечерието на Коледа. Всички съставки, особено яйцата трябва да бъдат при стайна температура и се използва прясна мая, а не суха.

content_62__econet_ru 

Съставки:

масло – 120 грама

захар – 120 грама

прясна мая – двадесет и пет грама

вода или мляко – 1 супена лъжица

Сол – 1 ч.л.

Яйца – 2 бр.

жълтъци – 3 броя

брашно – 750 грама

захаросани плодове – 100 грама

кора на един портокал

стафиди – 180 грама

ванилия – 1 пакетче

пудра захар – на вкус

 

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топло мляко и се добавя 1 супена лъжица захар. Покрийте с кърпа и оставете на топло място за 30 минути. Отделно разтопете маслото и разтворете в него останалата захар, след това го охладете. В отделна купа смесете портокаловата кора, всички сушени плодове и ванилията, добавете 1 ч. л. брашно и разбъркайте. Накрая смесете всичко много старателно – маслото, захарта и сместа с предварително разбитите яйца с жълтъците. Брашното се пресява. Половината от брашното и солта се добавя към сместа внимателно. Добавят се сушените плодове и се разбърква отново. След това добавете малко брашно към тестото и месете, докато тестото не стане еластично и вече не се лепи по ръцете. Сложете тестото в купа, намазана с растително масло, и поставете на топло място за 2 часа (тестото трябва да удвои обема си). Готовото тесто се слага в кръгла форма, намазана с растителна мазнина. Оставя се отново за 35-40 минути. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.

 

Австрийски коледен сладкиш

Той е задължителен елемент на Коледната трапеза в Австрия. Според легендата, Коледни сладкиши в страната пекат само онези домакини, които обичат семейството си.

content_63__econet_ru

Съставки:

Масло – 100 грама

Смлени бадеми – 2 супени лъжици

Брашно – 350 грама

Сол – 0.5 ч.л.

Мая, суха – 10 грама

Захар – 100 грама

Мляко – 200 мл

Яйца – 3 бр.

Стафиди и други сушени плодове – 100 грама

Кората на един портокал и лимон.

Пудра захар – на вкус

 

Начин на приготвяне:

В топлото мляко се добавят маята, захарта и солта. Разбърква се до разтваряне на маята. Изсипва се разтопеното, но охладено масло и се добавят яйцата едно по едно. Добавят се сушените плодове, лимоновата и портокаловата кора. Всичко се разбърква заедно, като постепенно се добавя брашното. Замесва се тесто. След това се слага във кръгла форма, предварително намазана с масло и поръсена с натрошени бадеми. Оставете на топло място за 1 час. Загрейте фурната до 200 градуса. Печете при 180 градуса за 35-40 минути. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft