Ако гостите неочаквано дойдат на вратата ви, а в кухнята има няколко тънки питки лаваш или така наречените арменски (а пък ние ги знаем и като питки за дюнер), тогава със сигурност ще имате нещо, с което да ги почерпите. Понякога изглежда, че в този продукт от брашно можете да увиете всичко, което е в хладилника и да се получи вълшебно. След тази статия мисля, че вече винаги ще държите поне по 1 пакет под ръка за спешни случаи.
Но, за съжаление, много домакини подготвят от тях само най-баналните и скучни ястия. Ние сме ви подготвили няколко страхотни идеи за закуски в това хлебче. Опитайте и се наслаждавайте.
Пълнени рулца за закуска
Ще ви трябват
50 г масло
300 г извара
150 г шунка или филе по ваш избор
150 г твърдо сирене
3 яйца
копър
сол на вкус
черен смлян пипер на вкус
2 листа тънък лаваш
Как да си го приготвите:
Смесете в дълбока купа измитият и нарязан копър, изварата, настърганото сирене на едро ренде, колбаса нарязан на малки кубчета, яйцата, солта и черния пипер на вкус.
Разделете пълнежа наполовина и равномерно го разпределете върху повърхността на 1 питка, завъртете лаваша на ролки и нарежете на малки порции. Направете същото с останалата смес и питките.
Поставете получените "рулца" на лист хартия за печене, поставете масло върху всяка и изпратете в предварително загрята фурна от 180 градуса за 25-30 минути.
Домашен дюнер
Ще ви трябват
2 пилешки бутчета или пилешки гърди
сол на вкус
черен смлян пипер на вкус
1 краставица
1 домати
4 листа айсберг
2 хлебчета
4 супени лъжици заквасена сметана
2 супени лъжици крема сирене
магданоз
1 скилидка чесън
Как да си го приготвите:
Измийте пилето, отстранете костите, изрежете месото или пък, ако сте взели пилешки гърди направо нарежете на кубчета.
За приготвяне на соса, в дълбок съд смесете сметанате, крема сиренето, измитите и нарязани магданоз и чесън. Ако искате, можете да добавите малко сол и черен пипер.
Измийте и нарежете на малки кубчета доматите и краставиците, добавете малко сол.
В тиган запоплете питките, поставете върху тях 2 листа айсберг, омаслете ги с половината от соса, поставете половината от пилето и зеленчуците.
Внимателно сгънете лавашките ролки и можете да сервирате домашния дюнер
Ябълки в питка хляб
Ще ви трябват
1 арменска питка
5 ябълки
захар на вкус
слънчогледовото олио на вкус
Как да си го приготвите
Измийте и обелете ябълките, отстранете ядрото. Нарежете плодовете на малки кубчета и ги поставете в дълбока купа. Смесете ябълките със захар.
Нарежете питките хляб на ивици на квадратчета. За всеки квадрат поставете пълнежа и завийте на руло лаваша
Поставете ги в горещ тиган със слънчогледово олио и запържете от двете страни до златисто- кафяво. Преди сервиране можете да поръсите с пудра захар
Лаваш с чушки
Ще ви трябват
1 лист тънък лаваш
1 червена чушка
1 жълта камба
1 червен лук
50 грама твърдо сирене
50 г заквасена сметана
2 скилидки чесън
1 супена лъжица зехтин
1 щипка черен смлян пипер
1 щипка морска сол
Как да си го приготвите:
Измийте, обелете и нарежете чушките на тънки филийки. Обелете и накълцайте червения лук, пресовайте чесъна.
Поставете зеленчуците в горещ тиган със зехтин и ги запържете на слаб огън, докато станат меки. В края добавете сол и черен пипер.
На ситно ренде пригответе сиренето. Изрежете питката хляб на 4 части и я стоплете в предварително загрята фурна до 180 градуса.
Разделете зеленчуковия пълнеж на 3 части и оформете малък пай в парчета хляб. Покрийте ги с останалата част от питката и изпратете да се допекат в загрятата фурна за 3-4 минути. Сервирайте хрупкавата закуска с доматен сос .
Сега в кулинарните си съкровища имате още 4 интересни рецепти за прости закуски в питка хляб .
Споделете своя собствен опит в коментарите. Ако сте харесали нашия избор, не забравяйте да го споделите с приятелите си!