Идва сезонът на сармичките, а за царици сред тях безспорно се смятат зелевите сарми . Има обаче няколко важни стъпки, които не трябва да пропускате, ако искате да приготвите идеалните зелеви сармички - да не залепват по дъното, да са сочни, а зелцето да е крехко и вкусно.
Днес ще ви запознаем с 4-те тайни на идеалните зелеви сармички :
1.
2. Объркайте хубаво каймата с лука, ориза и подправките, след което завийте сармите - вземете част от сместа и я поставете върху зелевото листо. Внимателно завийте плънката, а краищата свийте навътре, така че да не излиза сместа.
3. Сега идва най-важният момент - реденето в съда. На дъното на тенджерата поставете парчета бекон преди да наредите сармите.
По този начин ще предотвратите загарянето на сармата. След бекона сложете малко настъргано зеле, върху което ще наредите сармите. Когато свършите цялата смес и напълните тенджерата със сарми, добавете останалата част от настърганото зеле.
Може и просто да наредите резени бекон (а защо не и домашна сланинка) между сармичките в тавата. Той ще си пусне мазнинката и аромата и ще имате най-вкусните и сочни сармички!
4. Гответе сармите най-малко час и половина. Накрая можете да запържите сармите с малко брашно и червен пипер или по-лесният вариант с доматено пюре.
И една идейка: Можете също така да приготвите и по-лесния вариант и когато нямате време да завивате сармите. Пригответе сместа, както обикновено, а листата поставете в кексова форма. Сложете сместа и завийте сармата. Печете както обикновено.