Списъкът на храните, които забавят старостта, непрекъснато се променя и допълва. Изборът на британските учени по геронтология събира тези, които намаляват риска от високо кръвно, наднормено тегло и диабет – все състояния които, пият от енергията на тялото, пише Today.
Тръгвайки от тази идея те правят и конкретен списък, който улеснява всеки в избора.
В листата с полезни храни на първо място присъства брюкселското зеле, което намалява риска от онкологични заболявания. То би могло донякъде да бъде заменено с броколи, бяло или цветно зеле. Всички тези зеленчуци са богати на антиоксиданти, целулоза, витамини и минерали – целят нужен набор от „оръжия” против старостта. За де се възползваме от тях обаче, трябва да похапваме поне 3-4 порции на ден.
След листните идва ред на сьомгата. Тя зарежда тялото с ценните омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и нервната система и дават на организма пълноценен белтък. Комплексът от хранителни съставки ни поддържа млади, грижи се за кожата и косата. Аналог на червените риби са сардини, миди, пъстърва, палатус. Дажбата е поне 2 пъти седмично един от морските деликатеси да е на масата.
Третото място заемат бадемите, които са източник на пълноценен белтък. С особено полезните си мазнини те са „доставчик” на магнезий и цинк. А ако не обичате бадеми, бихте могли да ги замените с орехи, които също дават рамо на младостта.
Изпиването на 5 чашки на ден укрепва здравето. Ефектът на тонизиращата напитка може да се сравни само с боровинките. Антоцианите, които дава лилавия им цвят, са сред най-мощните антиоксиданти.