Искате да ядете риба - обичате я много, но не ви се занимава да я чистите и затова дори често се отказвате от нея.
Първо, рибата постоянно се хлъзга от ръцете ви, а след това и ножа. На второ място, люспите са прилепнали към кожата плътно и нямат махане. Трето, докато извадите всички вътрешности, в ръката ви не е останало риба, а само каша.
Какво ще кажете, ако нашият екип ви увери, че можете да се справят с почистването й за по-малко от една минута, и след няколко повторения - дори само за 30 секунди? "Сега ще ви разкрием техника, която работи безотказно, и добавяме към нея няколко съвети от опитни рибари. Така че почистването може да бъде най-лесната стъпка в готвенето.
Как да почистите рибата за 30 секунди
Направете дълбоки разрези близо до хрилете. Разрежете гърба на рибата и леко разкъсайте главата й.
Издърпайте всички вътрешности заедно с гръбнака.
Потопете рибата първо във вряла вода за няколко секунди, а след това в съд с оцет.
Вземете нож (специален или обичаен), почистете под поток от вода, като започнете от опашката и стигнете до главата.
Рибата няма да се плъзга, ако сложите малко сол на ръцете си. Можете също така да отворите устата на рибата и да й поставите клечка за зъби . Това фиксиране ще опрости работата. Извършете цялата процедура в целофанова торба, ако се страхувате, че ще навлажните дрехите и кухненските повърхности.
Съвети на опитни рибари
Използвайки пръстите си, за да хванете главата на рибата, използвайте обикновена чаена лъжичка . Това важи, ако почиствате малка риба .
Купете специален инструмент, ако редовно почиствате рибата. Един от най-удобнитее - със специален контейнер , където се трупват люспите
Ако сте взели най- острия нож и се притеснявате да не се порежете, почистете го и сложете на дръжката сух парцал , след което тя няма да се хлъзне от ръката ви.
Можете да спестите време и просто да си купите готово филе . Проблемът обаче е, че не можете да проверите дали прясната риба е била нарязана, колко време трупът е лежал във фризера и колко пъти е бил размразяван. След като сте научили този начин за правилна и лесна подготовка на продукта, винаги ще сервирате само най-вкусните и здравословни рибни ястия . Разкажете на другите за възможностите за почистване на рибата и следвайте съветите ни редовно.