Подбрахме за вас вкусни салати, които ще разнообразят менюто ви и ще ви помогнат да отслабнете. Нека добавим малко класика, да си спомним рецептите на баба ми и да разредим всичко с нещо ново, вкусно и необичайно.
Опитайте, просто е и много вкусно!
Цитрусова салата с пилешко
продукти:
- 1 нарязани на кубчета пилешки гърди;
- 1 счукана скилидка чесън;
- 100 г нарязано бяло зеле;
- 100 г нарязано червено зеле;
- 1 морков, нарязан на тънки ивици;
- ½ чаши ситно нарязан дайкон;
- зелен лук;
- кориандър.
За дресинга:
- 1 с. л. пресен сок от лайм;
- 1 с. л. соев сос;
- 1 с. л. рибен сос;
- 1 с. л. оризов оцет;
- 1 ч.л. захар;
- ½ ч.л. зехтин;
- 2 нарязани скилидки чесън;
- ½ люта чушка.
Как се приготвя:
- Пилешките гърди се нарязват на кубчета, сол, черен пипер, счукан чесън се настъргва и се оставя да престои малко на стайна температура.
- Загрейте тиган, добавете зехтина и запържете пилето до златисто кафяво. Ако не обичате пържени гърди, можете да ги сварите.
- Готовите гърди се поръсват със сок от лайм и се оставят да изстинат.
- Смесете нарязано зеле, лук, ряпа дайкон, моркови и кориандър в голяма купа.
- След това смесете всички съставки за салатен дресинг, разбийте с блендер до гладкост
- Добавете пържените пилешки гърди и дресинга към салатата, разбъркайте всичко добре и сервирайте.
Салата от зеле и ябълки с ядки и стафиди
продукти:
- ½ глава савойско зеле;
- ½ глава червено зеле;
- 1 голяма ябълка;
- ¼ глава червен лук;
- ½ чаша орехи;
- ½ чаша стафиди.
За дресинга:
- 2 супени лъжици ябълков оцет;
- ⅛ чаена лъжичка лют червен пипер;
- ⅓ чаши нискомаслено кисело мляко;
- 2 чаени лъжички сироп от агаве или мед;
- сол.
Как се приготвя:
- Нарежете на ситно зелето и лука, нарежете ябълките на ивици.
- Накълцайте ядките, накиснете стафидите във вряща вода.
- Смесете всички съставки за салатата и оставете в купа.
- В отделна купа смесете всички съставки за дресинга до хомогенен сос.
- Овкусете салатата със сос, разбъркайте всичко добре и сервирайте.
Салата с цвекло и козе сирене
продукти:
- 4 средни глави цвекло;
- ⅓ чашиа орехи;
- 3 супени лъжици мед;
- 300 г салатен микс;
- 60 г меко козе сирене.
За дресинга:
- ½ чаша портокалов сок;
- ¼ чаша балсамов оцет;
- ½ чаша зехтин.
Как се готви:
1. Сварете цвеклото, обелете, оставете да изстине, след което нарежете на тънки филийки.
2.
3. Отстранете тенджерата от котлона и оставете ядките да изстинат леко.
4. В отделна купа смесете балсамовия оцет с портокаловия сок и зехтина, разбъркайте добре.
5. Салатата се сервира на порции. Преди сервиране разделете микса за салата, цвеклото, ядките и козето сирене на необходимия брой порции.
6. Разстелете в чиния първо възглавница за салата, след това цвекло, ядки и буквално няколко парчета козе сирене.
7. Залейте отгоре с дресинга и сервирайте.
Цитрусова салата с розмарин и маслини
продукти:
- 4 малки стръка розмарин;
- 10 маслини без костилка;
- 6 портокала;
- 6 мандарини;
- сол и черен пипер;
- 2 с. л. зехтин.
Как се готви:
- Загрейте зехтина в тиган и върху него запържете стръковете розмарин буквално за 30 секунди или докато станат хрупкави.
- Отстранете ги от котлона, внимателно отстранете излишното масло с хартиена кърпа, посолете.
- Добавете маслините към олиото и ги запържете за 4 минути. Отстранете излишното масло и нарежете маслините на ситно.
- Изпечените листа от розмарин се почистват от клоните и се нарязват.
- Обелете портокалите и мандарините и ги нарежете на филийки с дебелина 1 см.
- Разпределете в чиния, посолете и поръсете с черен пипер, поръсете със зехтин, поръсете с наситнен розмарин и маслини. Сервирайте.