С наближаването на края на работния ден отвътре започва да ни гложди мисълта какво да сготвим за вечеря. Неминуемо изморени, на всеки от нас му се иска това да се случи бързо и вкусно.
Необходими продукти : 1 ч.ч. червена леща, 1 глава лук, 1 к.ч. морков, 50 г крутони, 25 гбадеми, 1 ч.ч. бира, сол, черен пипер, 3 скилидки чесън.
Начин на приготвяне : Лещата, лукът и морковът се сваряват и пасират. Към полученото се прибавят подправките и бирата. Супата се вари още 5 минути. Поднася се гореща с крутони и филирани бадеми.
Необходими продукти: 16 пилешки крилца, 25 г синьо сирене (може да се замени с готварска сметана), сол, черен пипер, 2 скилидки чесън, 20 мл олио, 20 мл лимонов сок.
Начин на приготвяне: Солта, подправките, олиото, лимоновият сок, чесънът и синьо сирене(сметаната) се смесват и разбиват в пасатор до получаването на еднородна смес. С нея се заливат предварително измитите и подсушени крилца и се оставят да престоят 1-2 часа на студено. Пекат се в предварително загрята фурна, до зачервяване. Могат да се гарнират с подлучено кисело мляко и настъргани моркови при поднасяне.
Необходими продукти: 1/2 кг кайма, 1 яйце, 1 глава лук, черен пипер, кимион, 250 г гъби, 250 г царевица, 50 г галета, 1 с.л. олио
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с разбитото яйце и подправките. Добавят се нарязаните гъби и царевицата. Сместа се изсипва във форма, покрита с хартия за печене, намазнена и поръсена с галета. Отгоре се поръсва леко с царевицата и малко гъби. Пече се до готовност. Може да се поднесе с варени картофи.
Необходими продукти: 1 кг печурки, 1 глава лук, 4 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, магданоз, копър, 1 морков, 1 к.ч. сметана, сол, черен пипер, 50 г масло.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на полумесеци, а пънчетата на колелца. Старият и пресният лук, чесънът и зелените подправки се нарязват на ситно, морковът се настъргва на средното ренде. Продуктите се смесват и задушават под капак в горещо масло. Когато гъбите омекнат, се посолява и подправя с черен пипер. Добавя се сметаната и ястието ври още 2-3 минути на тих огън. Ястието се поднася горещо. Може да се гарнира с варени броколи.