Никой не оспорва значението на водата за здравето на човека, тъй като тя е неразделна част от нашия организъм и е необходима за извършването на всички функции в организма.
Но диетолозите отбелязват, че тези, които пият само вода имат недостиг на хранителни вещества като антиоксиданти, които могат да се получат от други здравословни напитки, които имат благосклонно действие върху организма.
1. Зелен чай
Редовното пиене на зелен чай намалява холестерола и кръвното налягане, стабилизира нивото на захарта в кръвта и предпазва от неблагоприятните въздействия на свободните радикали в организма.Новите изследвания показват, че тази отвара предпазва мозъка, предотвратява изчезването на клетките.
Основна причина за това е силен антиоксидант. Трябва да имате предвид, че най-положителни ползи може да получите, ако чаят подготвяте от минимално изсушени листа, които съдържат най-много хранителни вещества.
Кокосовата вода през последните няколко години стана абсолютен хит сред личностите, които се опитват да живеят здравословно. Особено популярна след тренировка, като отличен източник на естествени електролити на натрий, калий, магнезий, но без добавка захари, с които изобилстват спортните енергийни напитки.
Внимателно четете етикетите при закупуване на такива напитки, тъй като в промишленото производство се добавят множество добавки, които намаляват здравната стойност на кокосовата вода.
3. Бира
С пиенето на бира намалява риска от заболявания като Алцхаймер или Паркинсон. Конкретно тези, които пиели по една бира на ден имат 59% по-малък шанс да получат една от тези болести в сравнение с тези, които не пият алкохол. За това явление е отговорен антиоксидантът ксантохумол, който влияе положително на сърдечно-съдовата система.
4.
Този млечен продукт следват много противоречиви характеристики. Докато едни твърдят, че е отличен източник на калций, който заздравява костите и зъбите, други го свързват с увеличаване на затлъстяването при децата. Редовното пиене на мляко увеличава и нивото на глутатион в мозъка.
Става дума за мощен антиоксидант, който намалява изчезването на клетките и води до движение на свободните радикали. Най- много полза се получава чрез пиене на мляко, което е получено с минимална обработка.