Обичате ли патладжани ? Този зеленчук незаслужено е в сянката на тиквичките, например, и то предимно заради леката си горчивина и убеждението, че не е особено полезен за тялото. Днес ще развенчаем този мит и ще ви докажем, че патладжанът е не само полезен, но и води до невероятни положителни промени в тялото ни , когато го консумираме.
Да започнем с това, че всъщност той е плод - да, за тези от вас, които не вярват, уточняваме, че синият домат (както още го наричат) е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови.
Патладжанът е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка. Така повечето хора смятат патладжана за зеленчук, докато технически това е плод.
Любимият гурме продукт е богат на хранителни вещества - витамини и фибри, но в същото време има минимално съдържание на калории.
Но какво точно се крие във фаворита със синьо-виолетово и как той влияе на тялото ни? Ето 4 невероятни ползи за тялото от патладжана :
Забавя процеса на стареене
Патладжанът дължи характерния си цвят на специален пигмент - антоцианин, който не само помага да го различим от останалите зеленчуци и плодове.
Научните изследвания показват, че антиоксидантният пигмент може да предпази телесните клетки от стареене. Също така, това вещество ефективно защитава мозъчните клетки.
Сервирането на патладжан е малко вероятно да ви направи Бенджамин Бътън или експерт по всички въпроси, но определено ще е от полза за вашето тяло и памет.
Понижава холестерола
Поради високото съдържание на антиоксиданти, патладжанът помага за намаляване на риска от сърдечни и съдови заболявания.
След провеждането на няколко изследвания върху животни учените установили, че холестеролът в кръвта на субектите намалява.
Допринася за отслабване
Високото съдържание на фибри и ниското съдържание на калории в патладжаните им позволява лесно да се впишат в менюто на всяка диетата.
Но си заслужава да се отбележи, че патладжанът не е подходящ за вегани, тъй като изисква задължителна термична обработка.
Освен това патладжанът е засищащ продукт, след който не искаме да ядем по-дълго.
Намалява възпалението
Американски учени откриха, че патладжаните са богат източник на фенолни съединения. Те представляват защита срещу заразяване с бактерии и гъбички.
След като са разгледали няколко разновидности, изследователите откриха, че патладжанът има активен противовъзпалителен и дори противораков ефект.
Патладжан със знак минус
Веднъж след като патладжанът стана "известен", тази слава обаче не му бе от особено полезна. Сякаш световните диетолози обявиха продукта за отровен и вреден за хората.
Според специалистите той съдържа вещества, които пречат на усвояването на калций, унищожават костите и дори правят се сравнява патладжанът с отровен бръшлян.
След това много холивудски красавици просто изключиха някога любимия си продукт от диетата си. Тогава биохимиците обаче защитиха патладжана като опровергаха спекулациите, че той е отровен.
Но все пак как да "неутрализираме" патладжана?
- Премахвайте кората
- Избягвайте неузрелите плодове
- Консумирайте патладжани само добре сготвени.