4 непростими грешки, когато използваме мая - а после се тюхкаме, че тестото не втасва!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
4 непростими грешки, когато използваме мая - а после се тюхкаме, че тестото не втасва!
18363
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
4 непростими грешки, когато използваме мая - а после се тюхкаме, че тестото не втасва!

Ако обичате домашните печива, то със сигурност имате у дома си поне 1-2 пакетчета мая (жива или на прах). Дали обаче сте наясно с всички тънкости при използването на маята ? За да станат кифличките и питките наистина въздушни и пухкави, на конци, трябва да избягваме някои от най-често допусканите грешки при употребата на маята за хляб.

мая за хляб

Ето кои са те:

• Не проверяваме срока на годност

Много домакини се страхуват да готвят с мая, заради поредица от неуспешни опити в миналото.

Истината е, че в много от случаите виновни сме самите ние, защото забравяме да проверим срока на годност, изписан върху пакетчето. Ако маята е с изтекъл срок на годност, не можем да очакваме добър краен резултат.

разтворена мая

• Не смесваме с течност с правилна температура

Запомнете, че ако течността, в която разтваряте маята, е прекалено студена или твърде гореща, рискувате да се провалите в направата на тестеното изделие. Имайте предвид, че дрождите са много капризни и чувствителни и работят най-добре при температура, която е между 21 и 26 градуса. Възможно е да ги убиете, ако решите да ги смесите с много гореща вода. Студената вода пък няма да им позволи да се движат.

• Смесваме няколко вида мая

Видовете мая, които се предлагат на пазара, са разнообразни. Има суха активна, прясна, суха инстантна и т.н. Тяхното действие може да е едно и също, но в никакъв случай не бива да правите грешката да ги смесвате.

тесто с мая

• Грешно съхранение на маята

Съхраняването на маята е следващото нещо, с което трябва да се съобразите. Винаги спазвайте стриктно указанията, които производителят е посочил. Ако съхранявате прясна мая, те не може да стои повече от две седмици в хладилника ви. Важно е да я използвате в този период, а ако пропуснете, я хвърлете и си купете друга. Безсмислено е да рискувате, защото накрая печивата няма да са това, което искате.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft