Ако обичате домашните печива, то със сигурност имате у дома си поне 1-2 пакетчета мая (жива или на прах). Дали обаче сте наясно с всички тънкости при използването на маята ? За да станат кифличките и питките наистина въздушни и пухкави, на конци, трябва да избягваме някои от най-често допусканите грешки при употребата на маята за хляб.
Ето кои са те:
• Не проверяваме срока на годност
Много домакини се страхуват да готвят с мая, заради поредица от неуспешни опити в миналото.
• Не смесваме с течност с правилна температура
Запомнете, че ако течността, в която разтваряте маята, е прекалено студена или твърде гореща, рискувате да се провалите в направата на тестеното изделие. Имайте предвид, че дрождите са много капризни и чувствителни и работят най-добре при температура, която е между 21 и 26 градуса. Възможно е да ги убиете, ако решите да ги смесите с много гореща вода. Студената вода пък няма да им позволи да се движат.
• Смесваме няколко вида мая
Видовете мая, които се предлагат на пазара, са разнообразни. Има суха активна, прясна, суха инстантна и т.н. Тяхното действие може да е едно и също, но в никакъв случай не бива да правите грешката да ги смесвате.
• Грешно съхранение на маята
Съхраняването на маята е следващото нещо, с което трябва да се съобразите. Винаги спазвайте стриктно указанията, които производителят е посочил. Ако съхранявате прясна мая, те не може да стои повече от две седмици в хладилника ви. Важно е да я използвате в този период, а ако пропуснете, я хвърлете и си купете друга. Безсмислено е да рискувате, защото накрая печивата няма да са това, което искате.