Бързото хранене не само намалява удоволствието от доброто хранене, но може да има и сериозно въздействие върху здравето ви. По-конкретно, може да се сблъскате с някой от следните рискове .
Увеличавате риска от затлъстяване
Бързото хранене е свързано с повишен риск от затлъстяване.
Когато ядете бързо, увеличавате риска от диабет
Бързото хранене само по себе си не причинява диабет тип 2, но е възможно честото „бързо хранене“ да даде на тялото ви допълнителен тласък в тази посока. В голямо проучване мъже и жени на средна възраст без диабет, които съобщават за преяждане, са изложени на повишен риск от инсулинова резистентност. Това състояние, при което тялото не използва инсулина ефективно, може да доведе до диабет с течение на времето. Разбира се, както видяхме по-горе, бързото хранене е свързано със затлъстяването, а затлъстяването е основна причина за инсулинова резистентност.
Вие увеличавате риска от развитие на метаболитен синдром
Инсулиновата резистентност е тясно свързана с метаболитния синдром. По-специално, бързоядците са склонни да имат ниски нива на HDL („добър“) холестерол. Това са двата рискови фактора, които съставляват метаболитния синдром и често са признаци на сърдечно заболяване.
Когато ядете бързо, увеличавате риска от гастрит
Консумацията на бързо хранене също се свързва с остър ерозивен гастрит, възпаление, което разяжда лигавицата на стомаха и увеличава вероятността от пептична язва. Възможна причина за това? Хората, които консумират храна бързо, са по-склонни да преяждат. А преяждането кара храната да се задържа по-дълго в стомаха, излагайки стомашната лигавица на повече стомашна киселина.