Френската багета е дълга тънка ролка с твърда хрупкава и мека ароматна пореста вътрешност. Традиционно се приготвя от 4 продукта: пшенично брашно, мая, сол и вода. Оказва се, че е много по- вкусна от обикновен хляб
Тестото трябва да се меси вечер, така че на сутринта да си направите топли багетки . Обикновено се яде хлебчето, чупейке ги на парчета с ръце, тъй като плътната кора е трудно да се отреже. Но ако искате да използвате багета като сандвич , по-добре е да го нарежете наполовина по дължина или на парчета, за да не изпадне чупливата троха.
Съставките
Пшенично брашно 470 g
Суха мая 0,5 пакет
сол 2 ч.л.
вода 375 мл
подготовка
В голяма купа смесете пресятото брашно, солта, сухата мая. Изсипете 375 мл топла вода и разбъркайте с лъжица до гладкост. Покрийте съда с фолио и оставете на стайна температура за една нощ.
На сутринта пригответе работната повърхност, като я поръсите с брашно. Оформете тестото, сплескайте и сгънете под формата на плик. Обърнете надолу, покрийте и оставете за още 40 минути.
След определеното време разделете тестото на три части, всяка превърнете в турникет и леко разтегнете. Покрийте тавичката с лист за печене, излейте тестото и го оставете да престои още 15 минути. По това време предварително загрейте фурната до 250 градуса.
Печете багети за 12-15 минути. Охладете хляба на телената рейка преди сервиране.
Багетата е един от символите на Франция заедно с кроасани, гъшия дроб или парфюмите. Ако често имате желание да се почерпите с пресен хляб, но няма достатъчно свободно време, тогава домашната багета във фурната ще бъде бързо и приятно решение.