4 рецепти за диетичен хляб БЕЗ брашно и БЕЗ глутен - за вкусно отслабване:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
4 рецепти за диетичен хляб БЕЗ брашно и БЕЗ глутен - за вкусно отслабване:
4 рецепти за диетичен хляб БЕЗ брашно и БЕЗ глутен - за вкусно отслабване:
7397
Източник: actualno.com
4 рецепти за диетичен хляб БЕЗ брашно и БЕЗ глутен - за вкусно отслабване:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички знаем, че хлябът и тестените изделия изобщо са враг №1 на слабата фигура. Само че е изключително трудно да се откажем от консумацията на хляб, на първо място - защото е вкусен, а освен това ни дава необходимата ни енергия.

Сто грама пшеничен хляб осигуряват 270 килокалории на организма главно за сметка на въглехидратите, които представляват почти половината от тегловния състав на хляба.

При това положение, засищането с хляб, чиито калории не могат да бъдат „изгорени ефективно“ от организма, води до напълняване с произтичащите от това нездравословни последствия. За да избегнем този неприятен ефект, но все пак да не ви лишаваме от любимата ви добавка към закуската, обяда и вечерята, ви предлагаме да опитате тези 4 интересни рецепти за диетичен хляб без брашно и без глутен:

1. Хляб от червена леща

Продукти:

1 ч. ч. червена леща

5 с. л. кисело мляко

1 ч. л. бакпулвер

2 с. л. царевично брашно

2 яйца

1 връзка магданоз

3 с. л. зехтин

щипка черен пипер

щипка червен пипер

сол – според вкуса

хляб от леща

Приготвяне:

Лещата се накисва с вода при обемно съотношение 1:3 след като е залята с 3 ч. ч. гореща вода; накисната, престоява около 8 часа през нощта, след което се отцежда и блендира докато се получи гъста смес.

Сместа се изсипва в подходяща по размери купа и последователно се добавят яйцата, киселото мляко, бакпулвера, магданоза, зехтина, подправките и накрая – царевичното брашно.

Полученото тесто се изсипва във форма като за кекс. Пече се 30-40 минути във фурна, загрята предварително до 180°С.

2.  Хляб от тахан  

Продукти:

200 г сусамов тахан

3 яйца

1 ч. л. бакпулвер

шепа семена от чиа (може да ги пропуснете)

50 мл вода

сол – на вкус

таханов хляб

Приготвяне:

Таханът се изсипва в купа, добавят се яйцата и сместа се разбива с миксер, като накрая се добавят се бакпулвера и солта. Ако се получи твърде гъста консистенция, тя се дозабърква с малко вода и се изсипва в съд с правоъгълна форма за кекс или в тавичка, с хартия за печене.

Пече се ½ час във фурна, загрята до 180°С.

3.  Хляб от фъстъчено масло

Продукти:

2 яйца

½ ч. л. сол

1 с. л. ябълков оцет

1 ч. ч. фъстъчено масло

2 ч. л. бакпулвер

1 ч. л. сода за хляб

3 с. л. захар

1 ч. ч. кисело мляко

хляб от фъстъчено масло

Приготвяне:

Захарта и яйцата се омесват и разбъркват старателно, добавят се киселото мляко, содата, оцета, солта. Бакпулверът във фъстъченото масло се разбъркват отделно, след което се прибавят и следва ново разбъркване.

Готовата смес се изсипва в подходяща форма, застлана с хартия за печене. Пече се в загрята фурна, до златист загар, като процесът се контролира с дървена клечка.

4.  Хляб от ленено семе

Продукти:

200 г ленено семе

3 яйца

1 ч. л. сода бикарбонат

½ ч. ч. вода

1 ч. л. сол

хляб от ленено семе

Приготвяне:

Смелете фино лененото семе в блендер до получаване на брашно, към което прибавете солта. Може да използвате и готово ленено брашно.

Отделно се разбиват яйцата с водата и содата и полученото се прибавя към лененото брашно. Следва старателно се разбърква до получаването на гъста смес, която се пече в подходяща форма, застлана с хартия за печене, в продължение на 40 минути при 190°С.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft