Всички знаем, че хлябът и тестените изделия изобщо са враг №1 на слабата фигура. Само че е изключително трудно да се откажем от консумацията на хляб, на първо място - защото е вкусен, а освен това ни дава необходимата ни енергия.
Сто грама пшеничен хляб осигуряват 270 килокалории на организма главно за сметка на въглехидратите, които представляват почти половината от тегловния състав на хляба.
1. Хляб от червена леща
Продукти:
1 ч. ч. червена леща
5 с. л. кисело мляко
1 ч. л. бакпулвер
2 с. л. царевично брашно
2 яйца
1 връзка магданоз
3 с. л. зехтин
щипка черен пипер
щипка червен пипер
сол – според вкуса
Приготвяне:
Лещата се накисва с вода при обемно съотношение 1:3 след като е залята с 3 ч. ч. гореща вода; накисната, престоява около 8 часа през нощта, след което се отцежда и блендира докато се получи гъста смес.
Сместа се изсипва в подходяща по размери купа и последователно се добавят яйцата, киселото мляко, бакпулвера, магданоза, зехтина, подправките и накрая – царевичното брашно.
Полученото тесто се изсипва във форма като за кекс. Пече се 30-40 минути във фурна, загрята предварително до 180°С.
2. Хляб от тахан
Продукти:
200 г сусамов тахан
3 яйца
1 ч. л. бакпулвер
шепа семена от чиа (може да ги пропуснете)
50 мл вода
сол – на вкус
Приготвяне:
Таханът се изсипва в купа, добавят се яйцата и сместа се разбива с миксер, като накрая се добавят се бакпулвера и солта. Ако се получи твърде гъста консистенция, тя се дозабърква с малко вода и се изсипва в съд с правоъгълна форма за кекс или в тавичка, с хартия за печене.
Пече се ½ час във фурна, загрята до 180°С.
3. Хляб от фъстъчено масло
Продукти:
2 яйца
½ ч. л. сол
1 с. л. ябълков оцет
1 ч. ч. фъстъчено масло
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
3 с. л. захар
1 ч. ч. кисело мляко
Приготвяне:
Захарта и яйцата се омесват и разбъркват старателно, добавят се киселото мляко, содата, оцета, солта. Бакпулверът във фъстъченото масло се разбъркват отделно, след което се прибавят и следва ново разбъркване.
Готовата смес се изсипва в подходяща форма, застлана с хартия за печене. Пече се в загрята фурна, до златист загар, като процесът се контролира с дървена клечка.
4. Хляб от ленено семе
Продукти:
200 г ленено семе
3 яйца
1 ч. л. сода бикарбонат
½ ч. ч. вода
1 ч. л. сол
Приготвяне:
Смелете фино лененото семе в блендер до получаване на брашно, към което прибавете солта. Може да използвате и готово ленено брашно.
Отделно се разбиват яйцата с водата и содата и полученото се прибавя към лененото брашно. Следва старателно се разбърква до получаването на гъста смес, която се пече в подходяща форма, застлана с хартия за печене, в продължение на 40 минути при 190°С.