4 токсични съставки в храните, които не трябва да пренебрегвате! Ето до какво води натрупването им в тялото:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
4 токсични съставки в храните, които не трябва да пренебрегвате! Ето до какво води натрупването им в тялото:
3737
Снимков материал: pixabay.com
4 токсични съставки в храните, които не трябва да пренебрегвате! Ето до какво води натрупването им в тялото:

Сигурно вече сте чували, че ако някои опасни съставки се консумират в големи количества, те могат сериозно да навредят на вашето здраве. Ето четири токсични съставки в храните , които не трябва да пренебрегвате.

Бисфенол А

Бисфенол А е химикал, който се съдържа в някои пластмасови контейнери, както и в метални кутии. Проучванията показват, че въпреки че съдовете са очевидно безопасни за употреба, тази съставка все пак може да влезе в контакт с храната. Освен това е установено, че този химикал причинява репродуктивни проблеми и увеличава риска от рак на гърдата и простатата при развиващите се фетуси. В допълнение, високите нива на бисфенол в тялото са свързани с инсулинова резистентност, диабет и повишено телесно тегло. За да избегнете излагането на това потенциално вредно съединение, избягвайте пластмасовите контейнери, доколкото е възможно, включително бутилирана вода. Вместо това използвайте стъкло и неръждаема стомана.

Полициклични ароматни въглеводороди

Полицикличните ароматни въглеводороди (ПАВ) се считат за замърсители на околната среда. Те възникват в резултат на изгаряне на органичен материал, но се срещат и в храната. Така например, когато месото се пече на скара или се опушва при високи температури, мазнината, която капе върху горещата повърхност, съдържа частици от полициклични ароматни въглеводороди. Изследванията показват, че червеното месо, рибата и пилешкото месо съдържат почти еднакви количества PAHs. Трябва да се спомене, че тази съставка е токсична и повишава риска от рак на гърдата, бъбреците, дебелото черво и простатата.

Кумарин в канелата

Кумаринът е токсично съединение, съдържащо се в C. cassia, C.

loureiroi и C. burmannii, видовете канела, които най-често се срещат в магазините за хранителни стоки. Ако се консумира в големи количества, кумаринът може да доведе до повишен риск от рак, както и увреждане на черния дроб.

Добавени захари

Добавените захари често се наричат ​​„празни калории“, но техните вредни ефекти са много по-сериозни. По този начин храните, богати на добавени захари, се преработват и могат да повлияят негативно на здравето и да допринесат за наддаване на тегло, развитие на диабет тип 2, затлъстяване на черния дроб и други хронични заболявания. Затова се препоръчва да се намали приема на плодови сокове, готови закуски и десерти.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft