Този лесен и вкусен ябълков сладкиш е идеален за моментите, когато спешно ви се хапва нещо сладичко, а не ви се ходи до магазина. С достъпни продукти и лесна технология, може да го приготвите още сега.
За начало пригответе чаша от 200 мл или малко по-голяма, ако желаете (всички съставки се измерват с една и съща чаша).
Ябълков сладкиш с чаша
Продукти:
1 чаша грис
1 чаша натрошени орехи
4 супени лъжици брашно
1 чаша захар
1 бакпулвер
4-5 пакетчета ванилова захар
За мократа смес:
2 яйца
1 чаша мляко
1 чаша олио
4 настъргани ябълки
За глазурата:
100 г шоколад за готвене
3 супени лъжици олио
Приготвяне:
Малък съвет за ябълките, който получих от по-опитни домакини: те не трябва да се настъргват, а да се смелят на няколко пъти - измити, почистени от семето и необелени (ако не са пръскани) - по-бързо е, и не пречи на вкуса.
Сухите съставки се смесват, след което бавно се добавят мокрите, внимателно се разбъркват и се изсипват в намазнена и набрашнена тава или форма (за по-висок сладкиш се използва по-малка форма, за по-нисък - по-голяма).
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около половин час, но опитайте с клечка за зъби - да не залепва тесто по нея.
За глазурата: Разтопете шоколада с олиото на водна баня, след което го изсипете равномерно върху сладкиша. Нарежете го на кубчета. Сладкишът се яде както топъл, така и студен. Ако изчакате да изстине, става по-вкусен.