Сигурно и вие имате някоя позната леля от детството, която е приготвяла чудни вкусотии. При мен това беше леля Верче - далечна братовчедка на майка ми, майсторка на всякакви тестени изделия и сладкиши.
Разбира се, вишните са плод, който ни радва само около месец през лятото, но аз си имам малка тайна - винаги замразявам няколко пакета във фризера, за да има за кекса по всяко време на годината.
Ще кажете - чак пък толкова вкусен не може да е! Напротив, опитайте, и ще се убедите сами! Освен това не ви трябват почти никакви специални умения в кухнята - всичко е много простичко и бързо. Първо се разбиват всички течни съставки, а след това се смесват със сухите.
Получената смес се изсипва в кексова форма и се пече 40 минути. Изчакайте леко да се охлади, след което му се насладете. Ето и необходимите продукти:
Чудният вишнев кекс на леля Верче
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 2 чаши захар
- 1 чаша разтопено масло
- 1,5 чаши гъсто кисело мляко
- 2 чаши брашно
- 2 чаши ванилова захар
- 1 бакпулвер
- 400 гр. вишни +-
- 1-2 с.л. грис
- малко пудра захар
Начин на приготвяне:
Разбийте отделно сухите и течните съставки, след което ги смесете в компактна смес. Тестото става най-добре, ако първо отделите белтъците и ги разбиете на сняг, като постепенно добавяте захарта и ванилията.
След като получите плътен сняг, започнете да добавяте един по един жълтъците. След това добавете разтопеното и охладено масло, киселото мляко и разбъркайте добре сместа да се изравни.
Смесете брашното с бакпулвера, след което ги пресейте и ги добавете към сместа. Разбъркайте с лъжица или шпатула (или на най-ниската скорост с миксера).
Ако използвате замразени вишни, размразете ги и ги поръсете с малко захар и 1-2 с. л. грис, след което ги добавете към сместа и разбъркайте.
Пропуснах да напиша, че вишните трябва да са почистени от костилките - най-лесно това става с безопасна игла, но не забравяйте да сложите ръкавици, за да не боядисате ръцете си!
Намаслете и набрашнете формата, след което изсипете равномерно сместа и я заравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.
Най-добре проверете с дървена пръчица. Ако излезе суха, това означава, че кексът е достатъчно изпечен. Охладете малко сладкиша, след което го извадете от формата и го поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!