Този пухкав Памучен кекс е истинско блаженство за любителите на въздушните десерти! И как иначе, щом не съдържа и грам брашно! 4 яйца, кисело мляко и много, много нежен вкус. Ето какво ви е необходимо за рецептата на този протеинов сладкиш :
Памучен кекс без брашно
Продукти:
- 4 яйца (жълтъците и белтъците разделени)
- 400 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана
- 40 г захар
- 50 г нишесте
- 2 г бакпулвер
- 1 щипка сол
- 40 г захар
- 1 пакетче ванилова захар
Приготвяне:
В купа се смесват жълтъците с гъстото кисело мляко, захарта, нишестето и бакпулвера. Разбийте до гладка смес без бучки.
В друга отделна купа разбийте белтъците с щипка сол, след което добавете захарта и ванилията.
Постепенно добавете жълтъчната смес към твърдия сняг. Бърка се на ръка, за да остане сместа пенлива и въздушна.
Застелете дълбока форма с гъвкав борд (20 см) с хартия за печене. Изсипете цялата смес в нея, след това я разклатете и я почукайте в плота, за да я разпределите равномерно.
Поставете формата в дълбока тава и налейте вряла вода в тавата. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 50 минути.
Изпечения сладкиш оставете да изстине.
След това махнете ринга и хартията за печене, след което поръсете отгоре с пудра захар.
Да ви е сладко!