Приготвя се много бързо, простичък е, а е толкова вкусен и сочен, че се топи в устата. Всички съставки се смесват, изппича се, залива се със сироп и се украсява с разбита сметана. Ако искате да го приготвите в постен вариант, използвайте малко растително мляко или газирана вода. Вкусът на сладкиша напомня на баклава без кори, но ние го кръстихме просто Орехово реване с грис .
Орехово реване с грис
Продукти (за тава с размери 30х22 см):
- 4 яйца
- 1 чаша захар
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша олио
- 1 чаша грис
- 1 чаша орехи
- 1 чаша брашно
- 1 бакпулвер
(всичко се мери със същата чаша от 200 мл)
За сиропа:
- 500 г захар
- 600 мл вода
За украса:
- 2 пакетчета суха сметана
- 200 мл вода
- 4 супени лъжици захар
- ванилия
- смлени орехи
Приготвяне:
В дълбока купа разбийте четири яйца с 1 чаша захар. Яйцата се разбиват с тел или вилица докато захарта започне леко да се разтапя. След това добавете една чаша мляко, разбъркайте, след това една чаша олио и отново разбъркайте за кратко.
Към сместа добавете една чаша грис, 1 чаша смлени орехи, 1 чаша брашно и 1 пакетче бакпулвер. След като добавите всяка съставка, разбъркайте за кратко, за да се включи в сместа.
Когато стане хубава гладка смес, се изсипва в средно голяма тава, предварително застлана с хартия за печене. Разклаща се и се заравнява, след което се пече половин час в предварително загрята фурна на 180 градуса.
За сиропа: 500 г захар се заливат с 600 мл вода и се слагат на огъня да ври, докато захарта се разтвори. Гответе няколко минути, докато захарта се разтвори напълно. Топлият сладкиш се залива с топлия сироп. Оставете сиропа да попие.
За украса: смесете две пакетчета суха сметана с 200 мл вода (може и газирана) и 4 супени лъжици захар, след което разбийте до пяна. Към разбитата сметана добавете 1-2 чаени лъжички ванилия или на вкус.
Оставете разбитата сметана в хладилника за половин час да се охлади, след което я нанесете върху сладкиша и загладете. Отгоре се поръсва със смлени или счукани орехи.
Да ви е сладко!