5 балкански рецепти за мусака - коя от коя по-вкусни! По турски, по гръцки, по арменски и още:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
5 балкански рецепти за мусака - коя от коя по-вкусни! По турски, по гръцки, по арменски и още:
5 балкански рецепти за мусака - коя от коя по-вкусни! По турски, по гръцки, по арменски и още:
20271
Източник: marica.bg
5 балкански рецепти за мусака - коя от коя по-вкусни! По турски, по гръцки, по арменски и още:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Противно на това, какво си мислим у нас, мусаката всъщност не е традиционно българско ястие. По-точно казано, мусаката е балканско ястие и всяка страна на полуострова си има своя патентована рецепта, по която приготвя традиционната мусака .

Днес ще ви запознаем с 5 балкански рецепти за мусака, коя от коя по-вкусни!

С картофи, с патладжани, с тиквички или в различни комбинации, но винаги с кайма - това е формулата за царицата на балканската трапеза!

Има много рецепти за мусака , понякога без сос, понякога с други зеленчуци. Има и постна версия на мусаката без сос бешамел и без месо – само зеленчуци, като вместо мляно месо се използва смлян патладжан, доматен сос и галета. В турската кухня се яде  с джаджик (турски таратор) и пилаф. Арабите наричат мусака готвена салата, направена главно от домати и патладжани.

Представяме ви 5-те най-известни рецепти за мусака :

Традиционна българска мусака

българска мусака

Продукти:

·        Кайма - 500 гр.

·        картофи - 1500 гр.

·        лук - 100 гр.

·        моркови - 50 гр.

·        чушки - 70 гр. червени

·        домати - на кубчета от консерва 3 с.л.

·        магданоз - пресен 4 - 5 стръка

·        олио - 40 мл.

·        червен пипер - 2 с.л.

·        черен пипер

·        сол

За заливката:

·        кисело мляко - 400 гр.

·        яйца - 2 бр.

·        брашно - 2 с.л.

·        сол

За сервиране:

·        кисело мляко

Начин на приготвяне:

Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Окусете с червен, черен пипер и сол.

Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.

Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.

Направете заличката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.

Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката.

Сервирайте с лъжица или две кисело мляко

Арменска мусака

арменска мусака

Трябват ни около 3 килограма патладжани, едно кило телешка или свинска кайма, близо 3 кг пресни домати, няколко глави чесън и поне две връзки пресен магданоз.

Патладжаните може първо да запържите леко или да ги наредите сурови – тогава ястието е по-леко. Преди това трябва да ги накиснете във вода, за да им излезе горчилката.

И така – вземете една по-голяма тава, най-добре квадратна, и започнете да нареждате патладжаните, нарязани на кръгчета.

Редите един ред патладжани, а върху него застилате ред от каймата. После поръсвате щедро с нарязания на малки парченца чесън и ситно нарязания магданоз. Следва същото редене – патладжани, кайма, домати, чесън и магданоз – и така, докато свършат продуктите.

Олио, сол и черен пипер поставяте по ваш вкус като количество и печете на фурна, загрята около 240 градуса близо час, час и половина. Не забравяйте да добавяте по малко водичка в тавата, ако видите, че започне да загаря.

А след като ястието е готово, може да му направите заливка.

Албанска мусака с тиквички

албанска мусака

Необходими продукти:

500 г кайма

1 кг тиквички

1 връзка магданоз

4- 5 стръка зелен лук

сол на вкус

2 с.л. олио

2 моркова

2-3 с.л. доматено пюре, размито във вода

Начин на приготвяне:

Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета, лукът и магданозът, на ситно, морковите се настъргват. Зеленчуците се смесват с каймата, добавя се пюрето, олиото и сол, на вкус. Всичко се залива с вода. Мусаката се пече в тавичка на 180-200 градуса, около 1 час

Турска мусака с патладжани

турска мусака

Необходими продукти:

·        Кайма - 500 г, телешка

·        домати - 1/2 буркан, от консерва

·        чушки - 2 зелени

·        кисели краставички - около 1/2 буркан

·        моркови - 1 брой, голям

·        яйца - 5 - 6 твърдо сварени

·        картофи - 1 кг за картофено пюре

·        прясно мляко - 150 мл

·        масло - за картофеното пюре

·        кашкавал - за поръсване

·        сол

·        черен пипер

Начин на приготвяне:

Намачкайте консервираните домати и размесете каймата с 2-3 с.л. от него. Загрейте малко мазнина в тиган и задушете нарязаните чушки и морков. Добавете каймата, овкусете с подправки и останалите домати.

Задушавайте, докато доматеният сок не се изпари. През това време сварете и картофите, след което ги направете на пюре с малко сол, масло и прясно мляко. Сварете яйцата и ги нарежете на кръгчета.

В намаслена тава направете канапе от картофеното пюре, отгоре разпределете каймата, ред нарязани краставички и яйца и отново ред пюре. Поръсете с кашкавала и запечете мусаката до златиста коричка.

Гръцка мусака

гръцка мусака

Необходими продукти:

·        кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.

·        патладжани - 5 бр.

·        картофи - 7 бр.

·        тиквички - 7 бр.

·        домати - 3 бр.

·        лук - 1 глава

·        чесън - 4 скилидки

·        канела - 1/3 ч. л.

·        карамфил - 1/3 ч. л.

·        черен пипер

·        риган

·        бульон - пилешки 1 кубче

·        сос - бешамел готов 1 пакет

·        олио

Начин на приготвяне:

Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.

Сервира се нарязано на парчета със стайна температура.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft