Специално за всички, които не винаги разполагат с достатъчно време за готвене, редакторите ни се опитаха и събраха няколко доста полезни рецепти за вкусни ястия, които можете да приготвите почти за нула време. Във всеки случай, подготовката определено ще отнеме не повече от 5 минути!
Всички рецепти са лесни за приготвяне, а основната част от тях също са дори и диетични. Лесно можете да планирате ежедневно меню за цялата седмица!
Бързи идеи за гладници
Пържени яйца в домати
Обикновените пържени яйца могат лесно да се превърнат в оригинално и интересно ястие чрез прости манипулации. Просто трябва да изберете домати по-големи, да изрежете сърцевината от тях и да ги напълните с нарязана шунка (колбаси, бекон, пилешко филе) с подправки. Разбийте яйцето отгоре, сол, черен пипер, поръсете с настърган кашкавал, ако желаете. 10-15 минути при температура 180 градуса във фурната ще са достатъчни. Междувременно си направете чай.
В тиган разтопете 1 с.л. масло, сложете резенчета ябълка, поръсете със захар и канела. Запържете ябълките за няколко минути. Междувременно разбийте 2 яйца с 4 с.л. мляко и щипка сол. Залейте ябълките с яйчената смес и гответе под капака.
Пържени яйца в хляб
Във филийки хляб за тостове направете кръгли дупки (удобно с чаша). Намажете тигана с масло, запържете хляба от едната страна, обърнете и внимателно разбийте в дупките на филийките яйцето. Сол, черен пипер, други подправки по ваша преценка. Гответе с капак, докато яйцето стегне.
Омлет в чаша
В чаша, подходяща за употреба в микровълновата, разбийте яйцето, налейте 2 с.л. мляко, добавете щипка сол, черен пипер. За по-голямо хранене можете да добавите към сместа кубчета хляб, нарязани домати и настърган кашкавал. Гответе в микровълнова фурна на средна мощност за 3 минути.
Мързелива овесена каша в буркан
Вечерта изсипете няколко супени лъжици овесена каша в 0,5-литров буркан, добавете ядки, стафиди, ленени семена и налейте кисело мляко. Разклатете, затворете капака и поставете в хладилник. Извадете сутринта, добавете лъжица мед или сладко - здравословна и питателна закуска на масата!
Мързели бухтички с ябълка
Вечерта (отново) настържете 1 ябълка, добавете 1-2 с.л. захар, 50 мл кисело мляко, щипка сол, сода на върха на нож и няколко супени лъжици брашно. Разбъркайте и охладете в хладилника. Сутрин, без да бъркате, разпределете супена лъжица в част от тестото в тиган, загрят със слънчогледово масло. Пържете до покафеняване.
Френски сандвичи във фурната
Нарязвате филийки хляб за тостове с нежна горчица, разстила се върху лист за печене, леко намазнен. Сложете резен кашкавал и шунка върху хляб, покрийте с второ парче хляб. Намажете със зехтин, поръсете с кашкавал и печете до покафеняване.
Сирене, запечено в галета
300 г сирене нарязани на кубчета сложете във фризера за около 15 мин. Смесете галетата с ароматни подправки по ваш вкус, а в отделна купа разбийте яйцето с 1 с.л. мляко. Оваляйте замразените сиренце първо в брашното, след това потопете в яйцето, след това оваляйте в галета. Поставете върху лист за печене, покрит с пергамент. Печете за 10-15 минути на 200 градуса.
Пилешко филе с гъби
Гъбите нарежете на средни филийки. Нарежете пилешкото филе на едро. Нарежете лука. Сгънете лист фолио наполовина, повдигнете краищата. Добавете пилешкото месо, гъбите и лука, намажете със зехтина, бяло вино, подправете със сол, черен пипер, индийско орехче, добавете стрък мащерка. Комбинирайте краищата на фолиото и изпратете пакета във фурната за 30 минути на 180 градуса.