Огретенът е едно от най-обичаните от родните домакини традиционни за българската кухня ястия. Той е много икономичен и се приготвя бързо и лесно, за това задължително присъства в менюто на много семейства.
Обикновено се приготвя със сварени картофи и сирене, но ако тази рецепта вече ви е омръзнала, днес за вечеря ви предлагаме куп нови и апетитни варианти.
Зеленчуков огретен
Необходими продукти
- 1 средно голям патладжан
- 2 тиквички
- 500 г чушки
- 500 г картофи
- 500 г домати
- 2 глави лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 100 мл олио
- черен пипер на вкус
Начин на приготвянe
Картофите се сварявате в малко вода. Подготвяте зеленчуците: тиквичките, доматите и лукът се почистват и се нарязват на тънки кръгчета. Патладжанът се нарязва тена тънки филии, които престояват около 1 час. Чушките почиствате от семките и нарязвате на кръгчета, а чесънът и магданозът нарязвате на дребно. Сварените картофи обелвате и режете на колелца. В тавичка нареждате зеленчуците в следния ред - ред домати, поръсени с магданоз, ред лук и тиквички, поръсени с чесън, ред патладжани, посипани с малко лук и т.н. до свършването на продуктите. Оставяте няколко резена домати, които да сложите най-отгоре. Заливате с една чаена чаша топла вода, олиото, поръсвате с черен пипер и печете в умерена фурна до запичане на зеленчуците.
Огретен с тиквички
Необходими продукти
- 1100 г пресни тиквички
- 1/4 пакетче краве масло
- 1 кафена чашка олио
- 120 г кашкавал
- 2 яйца
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 2-3 домата
- 1/2 връзка копър
- млян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвянe
Тиквичките се почистват, обелват се и се измиват. Нарязват се на дребни кубчета и изпържват в част от олиото. Нареждат се в намазана с мазнина тавичка, като между редовете се слагат дребно нарязани домати, настърган кашкавал, ситно нарязан копър, млян черен пипер и сол на вкус. Най-отгоре тиквичките се заливат с останалата част от олиото. Отделно се прави рядък бешамелов сос от млякото, брашното, яйцата и кравето масло, с който се прави заливка. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича във фурна до зачервяване – около 30 минути. Поднася се топъл.
Огретен с пилешко
Необходими продукти
- 1 пиле
- 1 ½ ч.ч. ориз
- 200 г гъби
- 40 г масло
- 2-3 яйца
- ½ ч.ч. прясно мляко
- 4 с.л. настърган кашкавал
- сол
- черен пипер
Начин на приготвянe
Пилето се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода. Изважда се, обезкостява се и се нарязва на дребни парчета. В бульона от пилето се сваряват едро нарязаните гъби. Изваждат се и се смесват с месото, сол и черен пипер. Половината от ориза се разстила в намазнена тавичка, върху него се слага месото и се покрива с останалия ориз. Залива се с 3 ½ ч.ч. бульон и се пече в умерена фурна, докато оризът поеме течността. Ястието се залива с разбитите в млякото яйца, сол, слагат се парченца масло и се пече още 10-15 мин. Поднася се поръсено с настърган кашкавал.
Огретен с шунка и карфиол
Необходими продукти
- 1 глава карфиол
- 1 глава лук
- 1/2 пакетче краве масло
- 250 г шунка
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 2 жълтъка
- 3–4 с.л. галета
- 4 с.л. настърган кашкавал
- оцет
- брашно
- сол
Начин на приготвянe
Карфиолът се вари 15 минути в подсолена и подкиселена с 1 ч.л. оцет вода, отцежда се и се накъсва на цветчета. Ситно нарязаният лук се запържва в половината от маслото и се прибавя към карфиола заедно с нарязаната на кубчета шунка. Сместа се поставя в съд от огнеупорно стъкло. В млякото се размива 1 с.л. брашно, смесва се с разбитите жълтъци и щипка сол и се вари на тих огън 3—минути при постоянно бъркане. Сосът се излива върху карфиола и шунката, повърхността се заглажда, наръсва се с галета и се нареждат парченца от останалото масло. Ястието се пече 20–25 минути в умерена фурна, докато се зачерви.
Огретен със зеле и бекон
Необходими продукти
- 1 малка главичка зеле, почистено и настъргано (около 200 г)
- 150 г бекон, нарязан на кубчета
- 30 г масло и още малко за намазване
- 4 скилидки чесън, пасирани
- ½ връзка пресен магданоз, наситнен
- смляна морска сол на вкус и черен пипер на вкус
- 900 г картофи, обелени и нарязани
- 600 мл сметана
- 200 г настърган пармезан
Начин на приготвянe
Загрейте фурната на 190 градуса. Загрейте тиган на средно силен огън и запържете бекона без мазнина, докато стане хрупкав. Отстранете от съда. В същия тиган сложете 20 г масло и когато се разтопи, добавете чесъна докато омекне за 2 мин. Добавете зелето и разбъркайте добре. Оставете докато зеле омекне на слаб огън и добавете бекона. Подправете с пипер и сложете магданоза.
Намаслете с останалото масло тавичка. Смесете картофите с 350 мл от сметаната и 100 г от пармезана. Добавете сол и черен пипер. Сипете пласт от тази смес в тавичката, отгоре сипете пласт от сместа със зелето. Повторете пластовете. Отгоре сипете оставащата сметана и поръсете пармезана. Покрийте с фолио и печете 1 час. Открийте и печете още 20 минути.