Без съвест можем да кажем, че конфитюрът от малини е традиционен деликатес на славянските народи и един прекрасен лек за настинки. Дори нашите баби вярват, че цели парчета плодове и сладък сироп от тях могат да ни отърват от най-ужасната кашлица и да намалят най-силната треска. И въпреки че днес има много други ефективни средства, сладкото от малина не е загубило значимостта си. Дори, ако имате обичайната си рецепта, винаги можете да опитате нещо ново.
Редакторите ни днес избраха специално за Вас най-добрите рецепти за сладко с малини. Оказва се, че в допълнение към захарта, можете да добавите цитрусови плодове и мента към плодове. Но можете дори и да не варите или пък само за 20-30 минути. Варианти колкото искаш, а резултат един- прелестно вкусно сладко под ръка.
Традиционно сладко от малини
Съставките
1 кг малини
4 чаши вода
2 кг захар
2 ч.л. лимонена киселина
Подготовка
Напълнете контейнера със захар. Изсипете водата. Сложете малините .
Добавете лимонена киселина, когато захарта се разтвори изцяло. Варете още няколко минути. Напълнете стерилизираните буркани. След това преобърнете.
Без захар
Съставките
2,5 кг малини
Подготовка
Изплакнете малините със студена вода и ги отцедете добре. Сварете малините и след това ги пасирайте през фина цедка. След като са изстинали пресипете в голям съд. Поставете малините да се варят, разбърквайки постояно в продължение на 5 минути. Направете теста за желиране. Напълнете веднага подготвените буркани с готовия конфитюр и ги запечатайте.. Обърнете.
Без варене
Съставките
1 кг малина
600 г захар
5 супени лъжици пектин
Подготовка
Почистете и измийте плодовете.
Добавете захар, както и пектин. Разбъркайте, докато захарта се разтвори.
Поставете всичко в контейнера. Съхранявайте във фризера .
С желатин
Съставките
1 кг захар
1 кг малина
50 g желатин
Подготовка
Изсипете чистите плодове със захар. Оставете няколко часа. Периодично разбърквайте.
Сложете масата да се вари. Изчакайте да заври.
Желатинът се разтваря . Добавете го в сместа. Сварете за няколко минути. Отстранете пяната. Просто разпределете сладкото в чисти стерилизирани буркани и обърнете
С портокал
Съставките
0,5 кг малина
1 портокал
0,5 кг захар
200 ml вода
Подготовка
Полейте малините с вода. Оставете ги за половин час. Изцедете водата, изплакнете отново.
Нарежете портокала на малки парченца. Смесете малините и захарта. Добавете портокала. Изсипете чаша вода. Гответе на висока температура, докато се вари. Намалете топлината през последните 30 минути.
Разпределете по бурканчетата и обърнете.
С лимон, босилек, мента
Съставките
1 кг малина
350 g захар
1/2 лимон
100 ml вода
7 листа мента
4 листа босилек
20 череши
Подготовка
Сложете захарта на чистите малини. Изсипете във вода. Оставете за 8 часа под затворения капак. Поставете на огъня. Изчакайте да заври. Оставете за 10 минути, като разбърквате. Премахнете от котлона. Оставете за още 8 часа.
Изцедете лимоновия сок. Премахнете кората от лимон. Поставете го заедно с ментата, босилека, черешите, Поставете в конфитюра. Изсипете лимоновия сок. Сварете всичко за още 20 минути. Сложете по бурканчетата конфитюра в стерилизирани буркани и ги завийте.
Конфитюрът от малина е отличен избор за сладкиши, палачинки и други десерти. Можете дори да направите, както в детството: намажете го на филийка хляб и яжте с чаша чай. Заредете тялото си с огромен набор от витамини и минерали през зимата, като отделите малко време и енергия за готвене точно сега. Може би знаете рецептата, която ще допълни нашата колекция? Чувствайте се свободни да споделяте и запазите тази статия в отметките си.